Son zamanlarda eyt yasası ile alakalı 1999 öncesi sigortasız çalıştım eyt yasasından yararlanabilir miyim, 1999 öncesi sigortasız çalıştım ne yapmalıyım, 1999 öncesi çalışıp sigortası olmayanlar çıkacak olan eyt yasasından faydalanmak için ne yapmalı ve 1999 öncesi sigortam gözükmüyor ne yapmalıyım gibi sorular gündeme gelmektedir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce fiili çalışması olmasına rağmen sigorta kaydı yapılmayan kişilerin emeklilikte yaşa takılanlara uygulanacak mevzuattan faydalanma durumları söz konusudur. 1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
1999 öncesi hizmet tespit davası
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 86. Maddesinin 9. Fıkrasında “Sigortalının çalıştığı bir veya birden fazla işte, bu Kanunda yazılı şartları yerine getirmiş olmasına rağmen, kendisi için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin işveren tarafından verilmediği veya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kazançların veya prim ödeme gün sayılarının eksik gösterildiği Kurumca tespit edilirse, hastalık ve analık sigortalarından gerekli ödemeler yapılır “ denilmiştir. İşbu kanuna göre sigortasız çalıştırılan veya sigorta primleri eksik ödenen işçi hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortasız çalıştıkları için kapsama giremeyecek olanlar da önceki hizmetlerini sisteme kaydettirmenin yollarını arıyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortasız çalışanlar, primleri eksik yatırılanlar veya sigorta başlangıcı geç yapılanlar; ilk işe giriş tarihinin fiilen çalıştığı tarih olması için öncelikle SGK’ya başvuru yapmalıdır. Bu başvurunun reddi halinde yapılması gereken; eyt yasasından faydalanmak için hizmet tespiti veya diğer adıyla bir günlük sigortalılığın tespiti davası açmaktır.
Hizmet tespit davası, Sosyal Güvenlik Kurumuna hizmet süreleri eksik bildirilen, fiili çalışması bulunmasına rağmen işe giriş çıkış kaydı bulunmayan, SGK girişleri vaktinde yapılmayan ve sigortasız çalıştırılan işçilerin işverenlerine karşı açacağı bir tespit davasıdır. Bu tip davalarda SGK davalı değil ihbar edilen sıfatına sahiptir. Eyt hizmet tespit davası İş Mahkemeleri Kanunu‘nun 4. maddesi gereğince SGK’ya ihbar edilir ve dava SGK tarafından feri müdahil sıfatıyla takip edilir.
Eyt 1999 öncesi hizmet tespit davası açmadan önce Sgk’ya başvuru zorunluluğu bulunmaktadır.
Hizmet tespit davası açmadan önce SGK’ya başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. Kuruma başvuru şartı, 6100 sayılı Kanun‘un 115/2. maddesi kapsamında tamamlanabilir dava şartı olarak değerlendirilmektedir.
1999 öncesi hizmet tespit davası hak düşürücü süre nedir?
Sigortaya işveren tarafından bildirilmeyen hizmetler için hizmet tespit davası açma süresi işçinin işten ayrıldığı yılın son gününden itibaren 5 yıldır.
Hizmet tespit davasının yasal dayanağı 506 sayılı Yasa‘nın 79/10. maddesi olup bu tür sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davaların, kamu düzeniyle ilgili olduğu ve bu nedenle de özel bir duyarlılıkla yürütülmesi gerektiği aşikardır. Bu çerçevede, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde resen araştırma ilkesi gereğince mahkemece delil toplanabilecektir.
Söz konusu süre hak düşürücü süre olup, hakim tarafından resen nazara alınacaktır. Ancak 5 yıllık hak düşürücü süreye tabi olma kuralının istisnaları da bulunmaktadır.
1999 öncesi sigortasız çalışma nasıl ispat edilir?
Yukarıda bahsedildiği üzere 5 yıllık hak düşürücü sürenin istisnaları bulunmaktadır. Bu istisnalardan ilki ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde sayılan ve Kurum’a verilmesi gereken belgelerden herhangi birinin kuruma verilmiş olması halidir. Söz konusu belgelerden birinin Kurum’a verilmiş olması halinde hak düşürücü süre işlemeyecektir. Bu kapsamda kabul edilen belgeler yönetmelik düzenlemesiyle belirlenmiştir:
- İşe giriş bildirgesi (Yönetmelik m.27)
- Dört aylık sigorta prim bordrosu (Yönetmelik m.17)
- Aylık sigorta primleri bildirgesi ( Yönetmelik m.17)
- Sigortalı hesap fişi (Yönetmelik m.18)
Diğer istisna hali ise kurumca işçinin, işveren yanında iş akdine tabi olarak çalıştığının tespit edilmesi halidir. Bu haller de ayrıca düzenlenmiştir.
Müfettiş tarafından durum tespit tutanağı ya da tahkikat raporlarıyla işçinin çalışması tespit edilmişse, prime esas kazanç incelemesi neticesinde sigortalının primleri işverenden Kurumca icra yoluyla tahsil edilmişse, işveren imzalı ücret tediye bordrosunda sigortalıdan sigorta primi kestiğini açıkça gösterdiği halde sigorta primini Kuruma yatırmamışsa, memurluğa geçiş yapılmışsa, işe giriş bildirgesi Kuruma süresinde verilmişse ve son olarak bordrosu ve primi SGK’ya intikal ettirilmemesine rağmen işçilik haklarına (tazminatlarına) ilişkin aynı döneme ait kesin hüküm niteliğini taşıyan yargı kararları mevcutsa işçinin hak düşürücü süreye tabi olmadan hizmetinin tespiti için dava açma hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca Yargıtay 10. ve 21. Hukuk Dairelerinin süreklilik kazanmış kararlarına göre:
a- Müfettiş durum tespit tutanağı ya da tahkikat raporlarıyla çalışma tespit edilmişse,
b- Asgari işçilik incelemesi neticesinde işverenden sigortalının primleri Kurumca icra yoluyla tahsil edilmişse,
c- İşveren imzalı ücret tediye bordrosunda sigortalıdan sigorta primi kestiğini açıkça gösterdiği halde sigorta primini Kuruma yatırmamışsa,
d- Sigortalı durumunda iken memurluğa geçmiş olursa,
e- İşe giriş bildirgesi Kuruma süresinde verilmiş; fakat bordrosu ve primi SGK’ya intikal ettirilmemişse,
f- İşçilik hakları tazminatlarına (ihbar, kıdem tazminatı, ücret alacağı vs.) ilişkin aynı döneme ait kesin hüküm niteliğini taşıyan yargı kararları varsa, hizmet tespit davaları zamanaşımına uğramaz.
Yukarıda belirtilen hallerde hizmet tespit davasında 5 yıllık hak düşürücü süre işlemeyecektir. Bahse konu hallerin varlığında işbu tespit davasından lehe sonuç alma ihtimali artmaktadır.
Eyt 1999 öncesi hizmet tespit davası arabuluculuğa tabi mi?
Hizmet tespit davası İş Kanunu’nda öngörülen zorunlu arabuluculuk kapsamı dışındadır. Bu nedenle hizmet tespit davası açmadan önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İşveren iflas ettiyse veya şirket kapatıldıysa hizmet tespit davası kime açılır?
Yargıtay, 1999 öncesi hizmet tespit davasında sadece SGK’nın davalı olarak gösterilmesini yeterli görmektedir. Bu nedenle işverenin iflas etmesi ya da işveren şirketin kapatılması halinde şirketin ihyası yoluna başvurmadan dava, sadece Kuruma karşı açılabilecektir.
Eyt 1999 öncesi hizmet tespit davası görevli ve yetkili mahkeme nedir?
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5. maddesi gereğince hizmet tespit davalarında görevli mahkeme iş mahkemeleridir.
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 6. maddesi mucibince hizmet tespit davasında yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı açılan davalarda yetkili mahkeme kurumun bulunduğu yer mahkemesidir. Eyt yasasından faydalanmak için açılacak hizmet tespiti davasında birden fazla davalının olması durumunda davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde de davanın açılması mümkündür.
Eyt 1999 öncesi hizmet tespit davası dilekçe örneği
1999 öncesi eyt hizmet tespit davası dilekçe örneğine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Eyt 1999 öncesi hizmet tespit davası ile ilgili Yargıtay kararları
Hak düşürücü süreye tabi olmadığına dair Yargıtay kararları:
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2016/10-2343 Esas,2020/560 Karar ve 9.7.2020 Tarihli kararında “ İşverenin, çalıştırmış olduğu sigortalılara ait hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği 506 Sayılı Kanun’un 79. maddesinin 1. fıkrasında açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. Atıf yapılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde işverence verilecek belgeler düzenlenmiştir. Bunlar, aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi vs.dir. Yönetmelikte sayılan bu belgelerden birisinin dahi verilmiş olması hâlinde artık Kanun’un 79. maddesinin 10. fıkrasında yer alan hak düşürücü süreden söz edilemez. Yargıtay uygulamasında anılan maddenin yorumu geniş tutulmakta; eğer sayılan belgelerden birisi işveren tarafından verilmişse burada Kurumun işçinin çalışmasından haberdar olduğu ve artık hizmet tespiti davası için hak düşürücü sürenin varlığından söz edilemeyeceği kabul edilmektedir. “
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2018/6120 Esas, 2019/4340 Karar ve 13.6.2019 Tarihli kararında “ İşverenin çalıştırmış olduğu sigortalılara ait hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği Kanun’un 79/1 .maddesinde açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. … yapılan Sosyal Sigorta işlemleri Yönetmeliği’nin dördüncü kısmında işverence verilecek belgeler düzenlenmiştir. Bunlar, aylık sigorta primleri bildirgesi (… Yön. Madde l6) , dört aylık sigorta primleri bordrosu (… Yön. Madde 17), sigortalı hesap fişi (… Yön. Madde 18) vs.dir. Yönetmelikte sayılan bu belgelerden birisinin dahi verilmiş olması halinde artık Kanun’un 79/10 (eski 8) maddesinde yer alan hak düşürücü süreden söz edilemez. Yargıtay uygulamasında anılan maddenin yorumu geniş tutulmakta; eğer sayılan belgelerden birisi işveren tarafından verilmişse burada Kurumun işçinin çalışmasından haberdar olduğu ve artık hizmet tespiti davası için hak düşürücü sürenin varlığından söz edilemeyeceği kabul edilmektedir. “
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2008/9842 E., 2009/7830 K. sayılı kararında “…Davacı, davalı işveren nezdinde çalıştığının tespiti ile işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir. İşverenin, sigortalılara ilişkin hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği Kanunun 79/1. maddesinde açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. Atıf yapılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde, işverence Kuruma verilecek belgeler; işe giriş bildirgesi, aylık sigorta primleri bildirgesi, dönem bordrosu vs. şeklinde sıralanmıştır. Bu belgelerden birisinin dahi Kuruma verilmiş olması veya Kurumca, fiilen ya da kayden sigortalı çalışma olgusunun tespiti halinde hak düşürücü süreden söz edilemeyecektir…”
Hizmet tespit davasının sonuçları
Hizmet tespit davası neticesinde tespit edilen prime esas kazanç üzerinden hizmetin tespit edildiği ayların tescili SGK tarafından resen yapılır. Hizmet tespit davası aleyhine sonuçlanan davalı işverenin, mahkeme ilamında belirtilmiş olan dönemlere ilişkin sigortalının aylık hizmet ve prim bildirgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi ve tahakkuk eden primin işçinin hesabına ödenmesi gerekir. Sadece sigorta primleri değil, bu süre zarfında geçen yasal faiz de işveren tarafından ödenir. İşçinin işe giriş bildirgesi tescili yapılmamış ise işveren tarafından bu tescilin de yapılması gerekir. Son olarak hizmet tespit davası sonucu işçi açısından kazanılan süreler emeklilik hesabında prim gün sayısına ve sigortalılık süresine dahil edilir. 1999 öncesi hizmet tespit davası neticesinde sigortalı çalışmalarını ispat eden kişiler eyt yasasından faydalanabilecektir.
Hukuki ihtilaflarınızın çözümü için bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Y & K Hukuk – İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı
Selamlar 1982 doğumluyum 1999 yılı 7 nci ayda işe başladım fakat sigorta girişi olmadı 2002 de giriş yapıldı çalışmış olduğum iş yeri halen faaliyette tespit davası açsam 99 da 18 yaş şartı varmı yoksa nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Sigorta tespit davasın için
Ilk ise giriş 15.08.1999
Ancak iş veren 16.09.1999 bildirmiş e devlette de 16.09.1999 gözüküyor. Ana firma altında taşeron firma da elimde 15.08.1999 işe giriş sigorta kartım var.
2003 yılı başında bu Ana ve taşeron firmadan ayrıldım başka firmalarda çalıştım 2006 yılında da yine aynı ana firma da işe başladım ancak alt taşeron firma farklıydı,hala çalışıyorum ilk işe giriş tarihinde 1 aylık Sigorta primi yapmadığı için Sigorta tespit davası acabilirmiyim zaman aşımı olur mu? var mıdır.
Merhaba 1999 yılı Eylül ayında çalışmaya başladım iş veren sigortamı yapmamış ancak bankaya Eylül 1999 maaşımı yatırdığına dair banka dökümü mevcut sgk ya verdim evraklarını sgk mahkemeye gitmeden sigorta giriş tarihini geri çekermi ayrıca maaşımı yatıran firma 2001 nisan ayında sigorta girişi yapmış.
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Merhaba 1999 yılında çalıştığım iş yeri bana hiç sigorta yapmadı ancak bu işletmede çalışırken bir hırsızlık olayı oldu ve polis tarafından bizim ifademiz ve parmak izlerimiz alındı bu belgelere ulaşabilirsem kanıt olarak kabul edilir mi ? Dava açmam işe yarar mı?
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
1981 doğumluyum 1999 yılı 6 ncı ayda işe başladım ama sigorta girişi olmadı 2004 de giriş yapıldı çalışmış olduğum iş yeri halen duruyor tespit davası açsam nasıl bir yol izlemeliyim hayırlı ramazanlar
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Merhaba;
1984 doğumluyum 1999 8 ayda işe başladım fakat sigorta girişim 2001 yılında yapıldı aynı firmada çalışmaya devam etmekteyim. eğer dava açılırsa işverene bir ceza yaptırım uygulanır mı bende iş yerinden ayrılmadan dava açabiliyormuyum bilgi verebilirmisiniz
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Merhaba, iyi çalışmalar. İlk işe girişim 01.08.1999 olmasına rağmen işveren 24.10.1999 tarihinde sigortamı yapmış. bununla ilgili elimde belge yok ama şahitler var. Hizmet tespit davasında zaman aşımına uğramadan dava açma hakkım var mı ? Teşekkür ederim.
Merhaba, işe giriş bildirgesinin bulunması hak düşürücü süreyi ortadan kaldırır. Bu durumda davayı kazanma ihtimaliniz yüksek. 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden ofisimizin İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca mail üzerinden bildirim yapılmıştır…
Merhaba 1997 yılında ise girdim işveren sigorta yapmadı onyildan fazla çalıştım şu an işyeri kapandı dava açsak durumumuz ne olur acaba kazanır mıyım
Danışmanlık için 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden iletişime geçebilirsiniz.