Dilekçeye Cevap Verme Süresi – Hmk 127 Madde
Hmk 127 maddesi dava dilekçesine cevap verme süresini ve bazı durumlarda bu süreye bir defaya mahsus 1 ayı geçmemek üzere ek süre de verilebileceğini düzenlemektedir.
Hmk 127 madde: Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Ancak, durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkânsız olduğu durumlarda, yine bu süre zarfında mahkemeye başvuran davalıya, cevap süresinin bitiminden itibaren işlemeye başlamak, bir defaya mahsus olmak ve bir ayı geçmemek üzere ek bir süre verilebilir. Ek cevap süresi talebi hakkında verilen karar taraflara derhâl bildirilir.
Hmk 127 (Dilekçeye cevap verme süresi) Yargıtay Kararları
- Yargıtay HGK. 2021/855 E., 2022/129 K.
- HMK 127 – Dilekçeye cevap verme süresi
Direnme yolu ile Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık; davalı tarafın yasal cevap dilekçesi verme süresi içinde tahkim ilk itirazında bulunup bulunmadığı, buradan varılacak sonuca göre mahkemece davanın hakem şartı nedeniyle usulden reddine karar verilmesinin gerekip gerekmediği noktasında toplanmaktadır. Davalılar vekili cevap süresinin uzatılmasını talep etmiş ise de; mahkemece bu konuda istemin kabulüne yönelik herhangi bir karar verilmediğinden, süre uzatılmış sayılmaz. Yasal cevap dilekçesi verme süresi içinde veya şayet mahkemece kabul edilmiş olsa idi uzatılmış cevap süresinde ileri sürülen tahkim itirazının varlığından söz edilemeyeceğinden, mahkemece davalılar tarafından Kanun’da öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra yapılan tahkim ilk itirazı reddedilerek işin esası incelenmek suretiyle hasıl olacak sonuca göre karar verilmelidir.
- Yargıtay 6. HD. 2022/336 E., 2022/417 K.
- HMK 127 – Dilekçeye cevap verme süresi
6100 sayılı HMK 127. maddesinde cevap dilekçesini verme süresinin, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki hafta olduğu, ancak durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkânsız olduğu durumlarda, yine bu süre zarfında mahkemeye başvuran davalıya, cevap süresinin bitiminden itibaren işlemeye başlamak, bir defaya mahsus olmak ve bir ayı geçmemek üzere ek bir süre verilebileceği düzenlenmiştir.
Bu durumda mahkemece, davalının cevap dilekçesi sunma süresinin uzatılması isteminde bulunduğu ve istemin iki hafta olarak kabul edildiği gözetilip cevap süresinin 13.05.2021 günü sona ereceği dikkate alınarak, davalıya davaya cevap verme imkanı tanındıktan sonra işin esasına girilip bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde uzatılmamış cevap süresinin dahi bitiminden önce ve davalı vekilinin mazeret dilekçesi sunduğu görülmesine rağmen bu hususta bir karar da verilmeden davalı tarafın hukuki dinlenilme hakkını ihlal edecek şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır.
- Yargıtay HGK. 2017/2299 E., 2018/1853 K.
- HMK 127 madde – Ek süre
Mahkemece dava dilekçesinin davalı -karşı davacıya Tebligat Kanununun 21/1. maddesine göre yapıldığı ancak tebliğin geçersiz olduğu, davalıya verilen 30 günlük ek süre karşısında yetki itirazının süresinde yapıldığı belirtilmiş ise de, tebliğ evrakında muhatabın tatile gitmiş olduğu tespit edildiğine göre “muhatabın adresten muvakkaten ayrılması” hâli söz konusu olup bu durumda Tebligat Kanununun 21. maddesinin uygulanması mümkün değildir. Diğer yandan 20. maddeye göre tebligat yapılabilmesi için de adreste Tebligat Kanununun 13, 14, 16, 17, 18. maddesinde yazılı kişiler tarafından muhatabın muvakkaten başka yere gittiğinin belirtilmesi gerekmektedir. Ancak Kanunda bu kişiler arasında “komşu” sayılmadığından eldeki davada dava dilekçesinin tebliğine ilişkin işlem usulsüz olup geçersizdir.