Hukuki Makaleler

Emeklilik nedeniyle iş akdinin işveren tarafından feshi

emeklilik nedeniyle is akdinin isveren tarafindan feshi 9470

Emeklilik Nedeniyle İş Akdinin İşveren Tarafından Feshi

Emeklilik nedeniyle iş akdinin işveren tarafından feshi halinde işçinin birtakım hakları bulunmaktadır. Bu haklar emeklilik nedeniyle iş akdinin işveren tarafından feshi işlemini ne zaman ve hangi şartlarda yaptığına göre değişiklik göstermektedir.

İş sözleşmesi işveren tarafından emeklilikten daha önce feshedilmişse ihbar tazminatı ödenmelidir.

Davacının iş sözleşmesi işveren tarafından feshedildiğinden emeklilik başvurusu yapması ihbar tazminatına hak kazandığı gerçeğini değiştirmez.

Somut olayda davalı belediyede çalışan davacının iş sözleşmesi, emeklilik hakkını kazandığı gerekçesiyle tüm yasal hakları ödenmek kaydıyla 29.06.2007 tarihinde feshedilmiş ancak sadece kıdem tazminatı ödenmiş, davacı da 04.07.2007 tarihinde yaşlılık aylığı bağlanması için SSK’ya başvurarak emekli olmuştur.

Davacının iş sözleşmesi işveren tarafından feshedildiğinden ve ihbar tazminatı ödenmeden emeklilik başvurusu yapması ihbar tazminatına hak kazandığı gerçeğini değiştirmeyeceğinden ihbar tazminatı isteğinin kabulü yerine reddine karar verilmesi hatalıdır. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/25417 Esas 2011/42563 Karar)

Emeklilik feshi işçiye aittir.

İşveren iş sözleşmesini feshettiğinden ihbar tazminatı da ödemelidir.

Somut uyuşmazlıkta, davalı işçinin mevsimlik işçi olarak çalıştığı, yaşlılık aylığı tahsisi koşullarına haiz olduğundan davalı işverence emekli edilmiştir.

Davalı işveren tarafından iş sözleşmesinin fethedildiği tartışma dışıdır. İş sözleşmesinin işverence feshinde işçiye ihbar öneri tanınmadığı da anlaşılmaktadır. Davacı ile işveren arasındaki sözleşmenin belirsiz süreli iş sözleşmesi olduğu anlaşılmış olup sözleşme yapıldığı sırada sözleşme süresini sınırlayan belli bir olgu bulunmamaktadır. Yasa gereği emeklilik hakkını kazananların iş sözleşmelerinin feshedileceği kuralının varlığı, iş sözleşmesinin belirli süreli hale dönüştürmediği gibi iş sözleşmesinin işverence feshedildiği gerçeğini de değiştirmez. Davalı işverence 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesine dayalı olarak ihbar tazminatının ödenmesi gerekmektedir. (Yargıtay 9 HD. 2015/31713 E.)

Emeklilik talebinden sonra işveren feshi

Davacı emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini feshettiğinden, sonradan işveren feshi hüküm ifade etmez.

Bu yazımızı da okuyabilirsiniz:  Online Avukat Danışma Hizmetleri 7/24

Somut olayda davacının 29.12.2006 tarihli dilekçe içeriği dikkate alındığında iş sözleşmesini emeklilik nedeniyle feshettiği anlaşılmaktadır. Davalının bu dilekçeye istinaden davacı tarafından belirtilen 04.01.2007 tarihinden önce 31.12.2016 tarihi itibarıyla kıdem tazminatı ve diğer haklarını hesaplayarak davacıya ödemesi yeni bir fesih sayılmayacağı gibi işçinin iş sözleşmesini emeklilik nedeniyle feshinden sonra işverenin yaptığı feshin hüküm ifade etmeyeceği açıktır. Bu haliyle koşullar oluşmadığı halde davacı lehine ihbar tazminatına karar verilmesi hatalıdır. (Yargıtay 9. HD. 2009/2265 E. 2011/6389 K.)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir