Aile Hukuku

Uzaklaştırma kararı nasıl alınır 2024

uzaklastirma karari nasil alinir 2024 9258

Uzaklaştırma Kararı Nedir? Şiddetin Önlenmesinde Koruyucu Tedbirler Nelerdir?

Günümüz toplumunda, insan ilişkileri giderek karmaşıklaşıyor ve bu karmaşanın içinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet olaylarının artması, toplumun önleyici ve koruyucu tedbirleri gündeme getirmesine neden olmuştur. Bu bağlamda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddet tehdidine maruz kalan mağdurları koruma amacıyla çeşitli tedbirleri öngörmektedir. Bu tedbirler arasında öne çıkanlar şunlardır: Hakaret ve Tehdit Yasağı, Evden Uzaklaştırma, Adrese Yaklaşmama, Çocukla Görüşmenin Refakatçi Eşliğinde Yapılması, Çocuklara Yaklaşma Yasağı, Eşyalara Zarar Verme Yasağı, İletişim Kurma Yasağı, Silah Teslimi, Alkol ve Uyuşturucu Kullanma Yasağı, Sağlık Kuruluşuna Başvurma ve Tedavi.

Uzaklaştırma Kararı Hangi Durumlarda Verilir?

Uzaklaştırma kararı, sadece somut bir şiddet olayının gerçekleşmesini beklemeksizin, şiddet tehdidi, hakaret, küçük düşürücü sözler veya psikolojik şiddet gibi durumların varlığında talep edilebilir. Bu kararın alınabilmesi için belirli bir fiziksel şiddetin gerçekleşmesi şart değildir. Önemli olan, şiddetin gerçekleşme ihtimali veya gerçekleşme tehdidi altında olan kişinin korunma ihtiyacıdır.

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma kararı almak için mahkemeye başvuru yapılmalıdır. Ancak acil durumlarda, savcılığa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne ve karakola gidilerek ifade verilebilir ve akabinde uzaklaştırma kararı talebinde bulunulabilir. Polis tarafından verilen karar, takip eden ilk iş günü içerisinde mahkeme tarafından onaylanmalıdır. Söz konusu karara mahkeme onay vermez ise uzaklaştırma kararı hükümsüz olur. Bu durumda uzaklaştırma kararı hiç verilmemiş gibi işlem görür.

Uzaklaştırma kararı için ayrıca başvurulabilecek kurumlar ise; valilik – kaymakamlık, jandarma, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), Sosyal Hizmet Merkezi (Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası), Sağlık Kuruluşları.

Uzaklaştırma Kararı Kimlere Verilir? Süresi Nedir?

Uzaklaştırma kararı, ısrarlı takibe maruz kalan kişileri, aile bireylerini, çocukları ve kadınları korumak amacıyla uygulanabilir. Koruma kararları cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkese uygulanabilir. Yani erkekler de şartları oluşması halinde uzaklaştırma kararı alabilir. Ayrıca kanun uyarınca sevgiliye uzaklaştırma kararı verilmesi de mümkündür. Çocuklar da ebeveynleri hakkında uzaklaştırma kararı aldırabilir.

Kararın süresi ise en fazla 6 aydır, ancak tehlike devam ediyorsa mağdurun talebi üzerine süre uzatılabilir.

Uzaklaştırma Kararı İhlali Cezası Nedir?

Uzaklaştırma kararını ihlal eden kişiye, 3 ila 10 gün arasında tazyik hapsi verilir. Birden fazla ihlal durumunda her bir ihlal için 15 ila 30 gün arasında tazyik hapsi uygulanabilir. Ancak toplam tazyik hapsi süresi 6 ayı geçemez.

Uzaklaştırma Kararına İtiraz ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişinin adresine mahkeme tarafından ilgili karar tebliğ edilir. Uzaklaştırma kararına itiraz, aile mahkemesine dilekçe ile yapılır ve ilgili mahkeme tarafından incelenir. İtiraz süresi, kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır. Bu süre içinde uzaklaştırma kararına itiraz edilmez ise itiraz hakkı ortadan kalkar.

Uzaklaştırma kararı sorgulaması için kararı veren mahkemenin bulunduğu adliyeye başvurmak gerekir. Bu kararlar e-devlet sisteminde görünmez.

Sonuç: Koruyucu Tedbirlerle Güvende Olun!

Uzaklaştırma kararı, şiddetin ve şiddet tehdidinin mağdurlarını koruma amacıyla alınan önemli bir tedbirdir. Bu kararlar sayesinde mağdurlar, yaşamlarını riske atmaksızın güvende olabilirler. Uzaklaştırma kararının ihlali durumunda ise yaptırımlar, kişiyi tedbirlere uymaya zorlamak amacıyla uygulanır. Bu nedenle, koruyucu tedbirlerin ihlal edilmesi durumunda derhal yetkililere başvurmak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir