Son zamanlarda eyt yasası ile alakalı 1999 öncesi sigortasız çalıştım eyt yasasından yararlanabilir miyim, 1999 öncesi sigortasız çalıştım ne yapmalıyım, 1999 öncesi çalışıp sigortası olmayanlar çıkacak olan eyt yasasından faydalanmak için ne yapmalı ve 1999 öncesi sigortam gözükmüyor ne yapmalıyım gibi sorular gündeme gelmektedir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce fiili çalışması olmasına rağmen sigorta kaydı yapılmayan kişilerin emeklilikte yaşa takılanlara uygulanacak mevzuattan faydalanma durumları söz konusudur. 1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
1999 öncesi hizmet tespit davası
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 86. Maddesinin 9. Fıkrasında “Sigortalının çalıştığı bir veya birden fazla işte, bu Kanunda yazılı şartları yerine getirmiş olmasına rağmen, kendisi için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin işveren tarafından verilmediği veya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kazançların veya prim ödeme gün sayılarının eksik gösterildiği Kurumca tespit edilirse, hastalık ve analık sigortalarından gerekli ödemeler yapılır “ denilmiştir. İşbu kanuna göre sigortasız çalıştırılan veya sigorta primleri eksik ödenen işçi hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortasız çalıştıkları için kapsama giremeyecek olanlar da önceki hizmetlerini sisteme kaydettirmenin yollarını arıyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortasız çalışanlar, primleri eksik yatırılanlar veya sigorta başlangıcı geç yapılanlar; ilk işe giriş tarihinin fiilen çalıştığı tarih olması için öncelikle SGK’ya başvuru yapmalıdır. Bu başvurunun reddi halinde yapılması gereken; eyt yasasından faydalanmak için hizmet tespiti veya diğer adıyla bir günlük sigortalılığın tespiti davası açmaktır.
Hizmet tespit davası, Sosyal Güvenlik Kurumuna hizmet süreleri eksik bildirilen, fiili çalışması bulunmasına rağmen işe giriş çıkış kaydı bulunmayan, SGK girişleri vaktinde yapılmayan ve sigortasız çalıştırılan işçilerin işverenlerine karşı açacağı bir tespit davasıdır. Bu tip davalarda SGK davalı değil ihbar edilen sıfatına sahiptir. Eyt hizmet tespit davası İş Mahkemeleri Kanunu‘nun 4. maddesi gereğince SGK’ya ihbar edilir ve dava SGK tarafından feri müdahil sıfatıyla takip edilir.
1999 öncesi hizmet tespit davası açmadan önce Sgk’ya başvuru zorunluluğu bulunmaktadır.
Hizmet tespit davası açmadan önce SGK’ya başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. Kuruma başvuru şartı, 6100 sayılı Kanun‘un 115/2. maddesi kapsamında tamamlanabilir dava şartı olarak değerlendirilmektedir.
1999 öncesi hizmet tespit davası hak düşürücü süre nedir?
Sigortaya işveren tarafından bildirilmeyen hizmetler için hizmet tespit davası açma süresi işçinin işten ayrıldığı yılın son gününden itibaren 5 yıldır.
Hizmet tespit davasının yasal dayanağı 506 sayılı Yasa‘nın 79/10. maddesi olup bu tür sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davaların, kamu düzeniyle ilgili olduğu ve bu nedenle de özel bir duyarlılıkla yürütülmesi gerektiği aşikardır. Bu çerçevede, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde resen araştırma ilkesi gereğince mahkemece delil toplanabilecektir.
Söz konusu süre hak düşürücü süre olup, hakim tarafından resen nazara alınacaktır. Ancak 5 yıllık hak düşürücü süreye tabi olma kuralının istisnaları da bulunmaktadır.
1999 öncesi sigortasız çalışma nasıl ispat edilir?
Yukarıda bahsedildiği üzere 5 yıllık hak düşürücü sürenin istisnaları bulunmaktadır. Bu istisnalardan ilki ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde sayılan ve Kurum’a verilmesi gereken belgelerden herhangi birinin kuruma verilmiş olması halidir. Söz konusu belgelerden birinin Kurum’a verilmiş olması halinde hak düşürücü süre işlemeyecektir. Bu kapsamda kabul edilen belgeler yönetmelik düzenlemesiyle belirlenmiştir:
- İşe giriş bildirgesi (Yönetmelik m.27)
- Dört aylık sigorta prim bordrosu (Yönetmelik m.17)
- Aylık sigorta primleri bildirgesi ( Yönetmelik m.17)
- Sigortalı hesap fişi (Yönetmelik m.18)
Diğer istisna hali ise kurumca işçinin, işveren yanında iş akdine tabi olarak çalıştığının tespit edilmesi halidir. Bu haller de ayrıca düzenlenmiştir.
Müfettiş tarafından durum tespit tutanağı ya da tahkikat raporlarıyla işçinin çalışması tespit edilmişse, prime esas kazanç incelemesi neticesinde sigortalının primleri işverenden Kurumca icra yoluyla tahsil edilmişse, işveren imzalı ücret tediye bordrosunda sigortalıdan sigorta primi kestiğini açıkça gösterdiği halde sigorta primini Kuruma yatırmamışsa, memurluğa geçiş yapılmışsa, işe giriş bildirgesi Kuruma süresinde verilmişse ve son olarak bordrosu ve primi SGK’ya intikal ettirilmemesine rağmen işçilik haklarına (tazminatlarına) ilişkin aynı döneme ait kesin hüküm niteliğini taşıyan yargı kararları mevcutsa işçinin hak düşürücü süreye tabi olmadan hizmetinin tespiti için dava açma hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca Yargıtay 10. ve 21. Hukuk Dairelerinin süreklilik kazanmış kararlarına göre:
a- Müfettiş durum tespit tutanağı ya da tahkikat raporlarıyla çalışma tespit edilmişse,
b- Asgari işçilik incelemesi neticesinde işverenden sigortalının primleri Kurumca icra yoluyla tahsil edilmişse,
c- İşveren imzalı ücret tediye bordrosunda sigortalıdan sigorta primi kestiğini açıkça gösterdiği halde sigorta primini Kuruma yatırmamışsa,
d- Sigortalı durumunda iken memurluğa geçmiş olursa,
e- İşe giriş bildirgesi Kuruma süresinde verilmiş; fakat bordrosu ve primi SGK’ya intikal ettirilmemişse,
f- İşçilik hakları tazminatlarına (ihbar, kıdem tazminatı, ücret alacağı vs.) ilişkin aynı döneme ait kesin hüküm niteliğini taşıyan yargı kararları varsa, hizmet tespit davaları zamanaşımına uğramaz.
Yukarıda belirtilen hallerde hizmet tespit davasında 5 yıllık hak düşürücü süre işlemeyecektir. Bahse konu hallerin varlığında işbu tespit davasından lehe sonuç alma ihtimali artmaktadır.
1999 öncesi hizmet tespit davası arabuluculuğa tabi mi?
Hizmet tespit davası İş Kanunu’nda öngörülen zorunlu arabuluculuk kapsamı dışındadır. Bu nedenle hizmet tespit davası açmadan önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İşveren iflas ettiyse veya şirket kapatıldıysa hizmet tespit davası kime açılır?
Yargıtay, 1999 öncesi hizmet tespit davasında sadece SGK’nın davalı olarak gösterilmesini yeterli görmektedir. Bu nedenle işverenin iflas etmesi ya da işveren şirketin kapatılması halinde şirketin ihyası yoluna başvurmadan dava, sadece Kuruma karşı açılabilecektir.
Görevli ve yetkili mahkeme nedir?
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5. maddesi gereğince hizmet tespit davalarında görevli mahkeme iş mahkemeleridir.
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 6. maddesi mucibince hizmet tespit davasında yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı açılan davalarda yetkili mahkeme kurumun bulunduğu yer mahkemesidir. Eyt yasasından faydalanmak için açılacak hizmet tespiti davasında birden fazla davalının olması durumunda davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde de davanın açılması mümkündür.
1999 öncesi hizmet tespit davası ile ilgili Yargıtay kararları
Hak düşürücü süreye tabi olmadığına dair Yargıtay kararları:
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2016/10-2343 Esas,2020/560 Karar ve 9.7.2020 Tarihli kararında “ İşverenin, çalıştırmış olduğu sigortalılara ait hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği 506 Sayılı Kanun’un 79. maddesinin 1. fıkrasında açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. Atıf yapılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde işverence verilecek belgeler düzenlenmiştir. Bunlar, aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi vs.dir. Yönetmelikte sayılan bu belgelerden birisinin dahi verilmiş olması hâlinde artık Kanun’un 79. maddesinin 10. fıkrasında yer alan hak düşürücü süreden söz edilemez. Yargıtay uygulamasında anılan maddenin yorumu geniş tutulmakta; eğer sayılan belgelerden birisi işveren tarafından verilmişse burada Kurumun işçinin çalışmasından haberdar olduğu ve artık hizmet tespiti davası için hak düşürücü sürenin varlığından söz edilemeyeceği kabul edilmektedir. “
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2018/6120 Esas, 2019/4340 Karar ve 13.6.2019 Tarihli kararında “ İşverenin çalıştırmış olduğu sigortalılara ait hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği Kanun’un 79/1 .maddesinde açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. … yapılan Sosyal Sigorta işlemleri Yönetmeliği’nin dördüncü kısmında işverence verilecek belgeler düzenlenmiştir. Bunlar, aylık sigorta primleri bildirgesi (… Yön. Madde l6) , dört aylık sigorta primleri bordrosu (… Yön. Madde 17), sigortalı hesap fişi (… Yön. Madde 18) vs.dir. Yönetmelikte sayılan bu belgelerden birisinin dahi verilmiş olması halinde artık Kanun’un 79/10 (eski 8) maddesinde yer alan hak düşürücü süreden söz edilemez. Yargıtay uygulamasında anılan maddenin yorumu geniş tutulmakta; eğer sayılan belgelerden birisi işveren tarafından verilmişse burada Kurumun işçinin çalışmasından haberdar olduğu ve artık hizmet tespiti davası için hak düşürücü sürenin varlığından söz edilemeyeceği kabul edilmektedir. “
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2008/9842 E., 2009/7830 K. sayılı kararında “…Davacı, davalı işveren nezdinde çalıştığının tespiti ile işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir. İşverenin, sigortalılara ilişkin hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği Kanunun 79/1. maddesinde açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. Atıf yapılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde, işverence Kuruma verilecek belgeler; işe giriş bildirgesi, aylık sigorta primleri bildirgesi, dönem bordrosu vs. şeklinde sıralanmıştır. Bu belgelerden birisinin dahi Kuruma verilmiş olması veya Kurumca, fiilen ya da kayden sigortalı çalışma olgusunun tespiti halinde hak düşürücü süreden söz edilemeyecektir…”
Hizmet tespit davasının sonuçları
Hizmet tespit davası neticesinde tespit edilen prime esas kazanç üzerinden hizmetin tespit edildiği ayların tescili SGK tarafından resen yapılır. Hizmet tespit davası aleyhine sonuçlanan davalı işverenin, mahkeme ilamında belirtilmiş olan dönemlere ilişkin sigortalının aylık hizmet ve prim bildirgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi ve tahakkuk eden primin işçinin hesabına ödenmesi gerekir. Sadece sigorta primleri değil, bu süre zarfında geçen yasal faiz de işveren tarafından ödenir. İşçinin işe giriş bildirgesi tescili yapılmamış ise işveren tarafından bu tescilin de yapılması gerekir. Son olarak hizmet tespit davası sonucu işçi açısından kazanılan süreler emeklilik hesabında prim gün sayısına ve sigortalılık süresine dahil edilir. 1999 öncesi hizmet tespit davası neticesinde sigortalı çalışmalarını ispat eden kişiler eyt yasasından faydalanabilecektir.
Selamlar 1982 doğumluyum 1999 yılı 7 nci ayda işe başladım fakat sigorta girişi olmadı 2002 de giriş yapıldı çalışmış olduğum iş yeri halen faaliyette tespit davası açsam 99 da 18 yaş şartı varmı yoksa nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Aynı soru olacak ancak, 23.04.1982 doğumlu ve 1999 Haziran meslek lisesi mezunuyum, staj yaptığım şirkette çalışmaya devam ettim. 18 yaş altı olduğu için EYT olur mu?
Merhaba lar
2000 kasim ayi
Puantaj kayitlari var aylik giris cikis saatleri
Delil olarak ise yararmi??
Şahit lerde var
4 kisi
1 Biri muhasebeci
2 çalisan isci Erol
3 patron Ramazan koca
4 Naci kurtarel, mimarimiz isyeri
isyerinin odeme zarflari filanda var
Nekadar aldigim
Ve yol parasi
Ve mesailer.
merhaba lar 1978 doğumluyum 1999 öncesin İzmir tirede inşaat firmasında çalıştım yaklaşık 1 .5 yıl çalıştım ama hiç ama hiç girişimi yapmamış kanitim var nasıl bir yol izlemeliyim aydınlatmanızı
rica ederim
Sigorta tespit davasın için
Ilk ise giriş 15.08.1999
Ancak iş veren 16.09.1999 bildirmiş e devlette de 16.09.1999 gözüküyor. Ana firma altında taşeron firma da elimde 15.08.1999 işe giriş sigorta kartım var.
2003 yılı başında bu Ana ve taşeron firmadan ayrıldım başka firmalarda çalıştım 2006 yılında da yine aynı ana firma da işe başladım ancak alt taşeron firma farklıydı,hala çalışıyorum ilk işe giriş tarihinde 1 aylık Sigorta primi yapmadığı için Sigorta tespit davası acabilirmiyim zaman aşımı olur mu? var mıdır.
Merhaba 1999 yılı Eylül ayında çalışmaya başladım iş veren sigortamı yapmamış ancak bankaya Eylül 1999 maaşımı yatırdığına dair banka dökümü mevcut sgk ya verdim evraklarını sgk mahkemeye gitmeden sigorta giriş tarihini geri çekermi ayrıca maaşımı yatıran firma 2001 nisan ayında sigorta girişi yapmış.
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Merhaba 1999 yılında çalıştığım iş yeri bana hiç sigorta yapmadı ancak bu işletmede çalışırken bir hırsızlık olayı oldu ve polis tarafından bizim ifademiz ve parmak izlerimiz alındı bu belgelere ulaşabilirsem kanıt olarak kabul edilir mi ? Dava açmam işe yarar mı?
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
1981 doğumluyum 1999 yılı 6 ncı ayda işe başladım ama sigorta girişi olmadı 2004 de giriş yapıldı çalışmış olduğum iş yeri halen duruyor tespit davası açsam nasıl bir yol izlemeliyim hayırlı ramazanlar
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Merhaba;
1984 doğumluyum 1999 8 ayda işe başladım fakat sigorta girişim 2001 yılında yapıldı aynı firmada çalışmaya devam etmekteyim. eğer dava açılırsa işverene bir ceza yaptırım uygulanır mı bende iş yerinden ayrılmadan dava açabiliyormuyum bilgi verebilirmisiniz
Mail kanalıyla tarafınıza cevap verilmiştir. Ayrıca 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Merhaba 1982 doğumluyum.Haziran 1999 da işe başladım sigorta girişim Aralık 1999 da yapılmış.elimde herhangi bir belge yok .iş yeride kapandı.17 Ağustos depreminin olduğu gün bile ben işe gittim.Daha dün gibi hatırlıyorum ama bunu kime nasıl ispat edicem.yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba, iyi çalışmalar. İlk işe girişim 01.08.1999 olmasına rağmen işveren 24.10.1999 tarihinde sigortamı yapmış. bununla ilgili elimde belge yok ama şahitler var. Hizmet tespit davasında zaman aşımına uğramadan dava açma hakkım var mı ? Teşekkür ederim.
Merhaba, işe giriş bildirgesinin bulunması hak düşürücü süreyi ortadan kaldırır. Bu durumda davayı kazanma ihtimaliniz yüksek. 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden ofisimizin İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca mail üzerinden bildirim yapılmıştır…
Merhabalar 1998 1999 da bir isyerinden 1 2 yıl çalıştım ama herkese sigorta girişi yaptik diyorlar birtek benim girişim görünmüyor ben 2000 de askere gittim 2004 de baska yerden sigorta aldım ama o çalıştığım firma kapanmış su an başka bir firma olarak devam ediyor buna göre hizmet tesbih devası acilabilirmi simden teşekkür ederim saygılarımla
Merhabalar
01/09/1999 tarihinde işe başladım deneme süresi diyerekten sigortamı 14/09/1999 başlattılar elimde hiç bir belge yok ama şahit olacak arkadaşlar var dava açsak kazanırmıyım.
Merhaba 1979 Ocak Doğumluyum, Meslek Lisesi 1994-1995 arasi Mahalledeki Marangozda Zorunlu Staj Yaptim ne okul ne de marangoz da bir sgk girişim yapılmadı, 1996-1998 Eylül arasi 2,5 Yıl ve 10aylik Üniversite Hazirlik sonrasindaki 1999Haziran-Eylül arasında ayni işyerinde (Banyo&Mutfak dolabi Üretimi yapan işyeri) Toplamda 3sene civarinda tam zamanlı olarak çalıştım burada da 1 gün bile sgk girişi yapılmadı, çalıştığım dönemde işyeri şahıs firmasiydi, 2002 de ortaklık yapisi değişip limited olmuş, 2011 de tasfiye süreci başlamiş, Şirket içi Evrak ve kayıtlarda (maaş ve seyahat masrafi gibi)muhakkak adım geciyordur ayrica o dönemki mesai arkadaşlarimdan en az 3-5 şahidim de var ama sgk sürecini hatırlamıyorum yapılabilecek birşey var midir
Merhabalar ; 1995 yılında 12 yaşında okulu bırakıp sanayide çalışmaya başladım.3 aylık çalışmam sonucu tekrar okula döndüm ve eğitimimi tamamladım. Bu 3 aylık çalışmam süresinde çalıştığım iş yeri ile ilgili tespit davası açabilirmiyim.Teşekkür edeirm.
MERHABA 1997 İLK İŞE BAŞLADIM FABRİKADA 5 YIL FİL ÇALIŞDIM SİGORTAM YATMAMIŞ GERİYE DÖNÜK PRİMİ ALA BİLİRMİYİM EYT DEN YARARLANIRMIYIM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM .
03/06/1981 doğumluyum 16/02/2000 sigorta girişim var ama ben 96-97 -98-99 yıllarında çalıştım sigortam yapılmamış o yıllara dair bir iki fotoğraf anca bulabilirim ama o yıllarda beraber çalıştığım bi hayli arkadaşlar oldu uzun sürede çalıştığım arkaşlar oldu kısa süreli çalıştığım arkadaşlarda oldu ve çalıştığım yerin yanındaki dükkanlar da hağla çalışıyor ve benim o yıllarda çalıştığımı biliyorlar ben nasıl bir yol izlemeliyim hizmet tesbit davası nasıl açabilirim.
1999 öncesi sigortasız çalıştım sigorta başlangıcım 2000 çalıştım işyerine dava açcam kazanırmıyım
merhabalar
1998 ve 1999 yılları haziran-ağustos dönemlerinde sanayide çalıştım fakat işe girişim olmadı eyt den faydalanmak için nasıl bir yol izlemeliyim
Merhaba, 1980 doğumluyum, babamın dükkanında 1998-1999 yıllarında çalıştığım halde baban sigorta yapmamış. SSK başlangıcım Ağustos 2001 , 6500 gündür ve 22 yıldır ssk’liyim. Babam pişman, işyeri sahibi olarak pişman ve orada çevre dükkandaki insanlar bunu dogrulayabilir. Tespit davası açılabilir mi sizce? Teşekkürler
Merhaba ben 1998 de ise giris yaptim isyerim sigorta girisimi 2003 te yapti .İsyeri 2008 de iflas etti.o tarihlerde orada calisan arkadaslarimi hatta eski patronumu sahit gostererek dava acsam aonuc alabilirmiyim.
için bekliyor.
Merhabalar 1998 1999 da bir isyerinden 2 yıl çalıştım ama herkese sigorta girişi yaptik diyorlar birtek benim girişim görünmüyor ben 2000 de askere gittim 2004 de baska yerden sigorta aldım ama o çalıştığım firma kapanmış su an başka bir firma olarak devam ediyor buna göre hizmet tesbih devası acilabilirmi simden teşekkür ederim saygılarımla
Merhaba
Üniversite zamanında 2.5 ay ay 97 temmuz ağustos eylülde çalışmıştım. Ama sigortamı yapmamışlar. Cimere yazdım. Eyt den yararlanmak için nasıl bir yol izleyebiliriz? Otel hala duruyor el değiştirmiş sanıyorum. O dönemde bölge noteri teyzemdi başka şahit de var gerekirse.
Teşekkür ederim
Merhaba; 04.11.1994 yılında yerel bir tv kanalı da işe başladım yaklaşık 4 yıl sigortasız olarak çalıştım bu konu ile ilgili işlerinde çalışma sırasında ki fotoğraflarım var birde valilik basın yayın müdürlüğünden günlük isim imza karşılığı olarak aldığımız resmi evrak kayıtları var. Tabi bu imzalı evrakları arşivden bulabilirsiniz bilmiyorum. Ki olursa çalışmışlık ispatı sayılırmı. Teşekkürler iyi çalışmalar.
merhaba,1997 yılı 10.ay 1998 3.ay arasi çalışmış olduğum firma halen faal durumda ama bana sigorta ve işe giriş yapmadı,şahitlerim var kendi de kabul ediyor,1998 kasımda askere gittim,hizmet tespiti davası lehime sonuçlanır mı,2002 10.ayda sigorta girişim başka firmadan var.6600 günüm var ama eyt den yararlanamadım.nasil bir yol onerirsiniz,işveren için 5 aylık ceza vs maliyeti ne kadar olur.
Merhaba 1980 doğumluyum 1998 yılından 2000 yılına kadar (Askere kadar) 2 farklı şirkette çalıştım lakin sigortam yatırılmadı. Parayı elden aldım Şahit bulabilirim yardımcı olabilirmisiniz
1995 yılında sigortalı iş yerinde çalıştım sadece 1 ay ödeme yapılmış diğer günler yapılmamış mahkemeye versem prim ödemelerimi geri kazanıp eyt’den emekli olabilir miyim
Danışmanlık için 0222 606 0956 numaralı telefondan bizi arayın.
Ocak 1999 dan haziran 1999 ayına kadar özel bir kurumda çalıştım. Bu süre içerisinde sgk girişim yapılmamış. Maaşları bankadan aldık. Her ay düzenli yatıyordu. Kurum hala faaliyetine devam etmekte. Banka dekontlarima ulaşamıyorum. Sgk dan girişim görünmüyor. Bu durum da nasıl bir yol izlemem gerekir. Teşekkürler
1982. Doğumluyum 99 da abimin pastanesi de çalıştım fakat sigorta başlangıcı yok eyt li olabilirmiyim ne yapmam gerekir şuanda işyeri faaliyette değil mahkemeye başvursam abime cezası nekadar olur mahkeme nekadar sürer
Merhaba daha öncede yazmıştım yoğunluktan görülmedi galiba.
1978 doğumluyum 20.08.1999 tarihinde işe başladığım yer bana sigorta girişi yapmadı. Bir sene kadar çalıştıktan sonra üniversiteye gitmek için ayrıldım 2004 yılında tekrar işe başladığımda sigorta yaptı. Eyt den yararlanmak için sigorta girişini öne alabilir miyiz?
Merhaba 1984 doğumluyum 97 yılında işe başladım ama işveren sigorta yapmadı ve o işyeri halen açık ama ismi değişti şahit bulmam takdirde dava acabiliyormuyum
Merhaba 22.02.1980 doğumluyum.01.06.1999 tarihi ile 15.09.1999 tarihleri arasında bir firmada çalıştım.Fakat sigorta yapmadılar.firma faal olarak çalışıyor. bahsetmiş olduğum dönemde elimde 2 adet fotoğraf var
O dönemde firmada diğer personellerle çekinmiştim.üzerimde iş kıyafeti de vardı. Ayrıca sigortalı çalışan şahit kişi de var.Bununla ilgili davada bulunsak sonuç ne olur.bilgi için yardımlarınızı rica ederim.
Merhaba 1998 yılında bir markette çalışmaya başladım ancak sigortamı yapmadı. 2000 yılının 6. Ayında ayrıldım Ayrıca bu market iflas etti buradan çalıştığım dönemde müşterimiz olan kişilere ulaşıp şahitlik talep etsem dava açabilir miyim ?
Merhaba 1982 doğumluyum.Haziran 1999 da işe başladım sigorta girişim Aralık 1999 da yapılmış.elimde herhangi bir belge yok .iş yeride kapandı.17 Ağustos depreminin olduğu gün bile ben işe gittim.Daha dün gibi hatırlıyorum ama bunu kime nasıl ispat edicem.yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba 1997 yılında ise girdim işveren sigorta yapmadı onyildan fazla çalıştım şu an işyeri kapandı dava açsak durumumuz ne olur acaba kazanır mıyım
Danışmanlık için 0553 148 0706 numaralı telefon üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
1997 yilinda buskivi fabrikasında 1bucuk yil 12 saat çalıştım fabrika benim sigorta baslangicimi hiç yapmamis şuanda kapalı yani iflas etti sigorta hakkımı nasıl alabilirim zaten tazminat falanda almadik işten cikinca ne yapmam gerekir bilgilendirirmisiniz
Danışmanlık için 0222 606 0956 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Eşim 1998 yılında bursa penguen konserve fabrikasında çalışmış sekiz aylık sigortayı soyisimden kaynaklanan hatadan dolayı başkasının üzerine yatırmışlar ne yapmamız lazım saygılar sunarım
Danışmanlık için 0222 606 0956 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Selamünaleyküm hayırlı günler dilerim.Eşim 1996 yılında işe başlamış sigortası ise 1997 yılında yapılmış yaşı o zaman 18 altında ve işyeri çıraklık okulu üzerinden çıraklık sigortası şeklinde yapmış.Ama birçok defa mesailere kalmış,sabahlamalı mesailer yapmışlar,SSK kontrole geldiğinde eve göndermişler hep.Yaklaşık 9-10 sene boyunca bu şekilde aynı kişilere çalışmış ama şirket isimleri değiştirilmiş 2-3 farklı işyeri adı altında.ve o çalıştığı 9 sene içinde sadece 29 gün yani 1 ay prim günü yatırılmış.Elinde işe ilk başladığı tarihli sigorta kartı var.Şirketler şu an kapalı ve ortada şirketleri yok.
Bu durumda eyt den faydalanmak ve hiç ödeme yapılmayan primleri hak kazanmak için mahkemeye versek kazanma ihtimalimiz nedir ve mahkeme ne kadar zamanda sonuçlanır.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Selametle.
Merhaba İlker Bey, eşiniz davayı açtığında kazanma ihtimali bulunmaktadır. Detaylı bilgi için 0222 606 0956 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz. İyi günler…
OCAK 1999 VE 2001 ARASI ÇALIŞTĞIM İŞYERİ HİÇ SIGORTA GİRİŞİ YAPMAMIŞ NOTERDE BANA VERMİŞ OLDUĞU VEKALET VAR BUNUN HARİCİNDE O DÖNEMDE BERABER ÇALIŞTĞIM ŞAHİTERİM VAR KOMŞU İŞYERİ VE KENDİ İŞYERİMDE ASKERE GİTMEDEN ÖNCE İŞYERİNDEN ALDIĞIM BONSERVIS KAGIDI VAR BUNLARLA HİZMET TESPİT DAVASI AÇABİLİRMİYİM.