İşçinin iş yerinde işveren, üçüncü kişiler veya diğer işçiler ile kavga etmesine veyahut sataşmasına işçinin iş yerinde kavga etmesi denir. Bu durumun işyerinde kavga sonucu işten çıkarma gibi birtakım hukuki sonuçları olabilir. Bu noktada kavga eden işçinin dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Yazımızda bu hususlara değindik.
İşçinin İşyerinde Kavga Etmesi Hâlinde İşten Çıkarılması
İş Kanunu m. 25/2 hükmünde ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılıktan ötürü işçinin haklı nedenle işten çıkarılması yer almaktadır. İlgili maddenin d ve f bentleri uyarınca işyeri içerisinde veya dışında kavga eden işçiyi haklı sebep ile işten çıkarmak mümkündür.
İşçinin haklı feshi hallerinden biri olan işçinin işyerinde kavga etmesi halinde fesih hakkı işverene aittir. Fesih süresi, fesih nedeni olan durumun ortaya çıkmasından itibaren 6 işgünüdür. İşveren kavga konusunda bir soruşturma başlatmışsa, soruşturma sürecinde 6 günlük fesih süresi durur. Bu durumda işçinin savunmasının alınması zorunlu değildir.
İşverenin fesih için herhangi bir bildirimde veya ihtarda bulunmasına gerek yoktur. Ancak feshin yazılı yapılması ispat açısından önemlidir.
İş Kanunu m. 25 hükmünden kaynaklı feshin haklı olduğunun ispat yükü işverene aittir. İşveren, feshin haklı olduğunu ve fesih nedenlerinin bulunduğunu ispatlamalıdır. Tanık dinletilerek sonuca varılan işbu olayda tanıkların kesin ifadelerle eylemi doğrulamaları gerekir.
İşyerinde Kavga Sonucu İşten Çıkarma – İş Akdinin Feshi Durumları
Bu durumda işyerinde kavga sonucu işten çıkarma veya iş akdinin feshi söz konusu olabilir. İşçinin kavga etmesi iş akdinin feshi sonucunu doğurabilir. İşveren, kavga nedeniyle üç durumda haklı sebebe dayanarak işçiyi işten çıkarabilir. Bunlar iki işçinin işyerinde kavga etmesi, işçinin işverenle kavga etmesi, işçinin üçüncü kişilerle kavga etmesi durumlarıdır.
İki işçinin işyerinde kavga etmesi
İş Kanunu madde 25/2-d bendi uyarınca iki işçinin işyerinde kavga etmesi halinde olayın özelliğine göre her ikisi de veya sadece biri işveren tarafından derhal işten çıkarılabilir. Bu durumda olayın yaşandığı yerden ziyade her iki işçinin de aynı işveren için çalışıyor olması önemlidir. Olayı kimin başlattığı anlaşılamadığı veya tahrik bulunmadığı takdirde, her iki işçinin iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayanır. Karşılıklı hakaretin bulunduğu durumlarda sadece bir işçinin iş akdi feshedilir ise bu fesih haksız olur. Bu gibi durumlarda işverenin eşit işlem borcu gereği (olayın özelliğine göre değişmekle birlikte) her iki işçinin de iş akdinin feshedilmesi gerekir. Eşit işlem borcuna aykırı davranan işverenin işçiye aynı zamanda tazminat ödeme yükümlülüğü de doğar.
İşçinin işverenle kavga etmesi
Yukarıda bahsedilen hususlar bu konu için de aynen uygulanmaktadır. Olayda işçinin, işverenin aile üyelerinden birine veya direkt olarak işverene, işyerinde veya işyerinde olmaksızın kavga etmesi veyahut sataşması durumunda işveren haklı fesihle işçinin iş akdini derhal sonlandırabilir. Bu durumda işçi, söz konusu olayın haklı nedenle fesih sebeplerine dayanmadığı ispat edebilir.
İşçinin üçüncü kişilerle kavga etmesi
Yukarıda bahsedilen iki durumdan farklı olarak konuda somut olayın özelliğine göre işverenin haklı feshine imkan verilmektedir. İşçinin üçüncü kişiler ile kavga etmesi durumunda iki ihtimalden bahsedilmektedir.
İşçi işyeri içerisinde üçüncü kişiler ile kavga etmesi halinde (somut olaya göre değişkenlik göstermekle birlikte) haklı nedenle fesih söz konusu olabilir.
Kural olarak işçinin işyeri dışında kavga etmesi hali işverene haklı fesih hakkı vermemektedir. Fakat bu kavgadan dolayı işveren zarar görmüş olabilir. İşçi kavga nedeniyle gözaltına altına alınabilir veya tutuklanabilir. Gözaltı veya tutukluluk gibi nedenlerle işe devamsızlık belirli bir süreyi geçmiş ise haklı fesih söz konusu olur.
İşyerinde Kavga Eden İşçinin Hakları
İşçi kavga veya sataşma olayında kusurlu ise işverenin sahip olduğu haklar şunlardır:
- İşveren kavga eden işçinin iş akdini İş Kanunu madde 25’te sayılan haklı nedenlerden biri ile feshetmiş ise işçi kıdem tazminatı alamaz.
- İşveren tarafından sözleşme haklı nedenler ile feshedilmişse işçi ihbar tazminatı hakkını da kaybederek ihbar tazminatı isteyemez.
- İşçi kavga veya sataşma olayında kusurlu olsa bile işçilik alacaklarının ödenmesini talep edebilir.
Önemle belirtilmelidir ki işçinin kavgada kusuru yok ise yapılan fesih haksız fesih olur. Bu durumda işçinin şu hakları vardır:
- İşçi tarafından açılacak işçi alacağı davasında şayet şartlarını taşıyor ise kıdem tazminatı alabilir.
- İşçi işe iade davası açarak feshin haklı nedene dayanmadığını ispat edebilir. Bu durumda somut olayın işe iade şartlarına haiz olması gerekir.
- İşçi, feshin haksızlığını ispat etsin veya etmesin her halde yıllık izin alacağı, fazla mesai alacağı, ödenmemiş ücret alacağı gibi feshe bağlı olmayan tüm ödenmemiş işçilik alacaklarını alabilir.
İşçinin İşyerinde Kavga Etmesi Personel Tutanak ve Önemi
İşçinin; işveren ve ailesine, başka bir işçiye veya üçüncü kişiye sataşması, işyerinde kavga etmesi gibi durumlar hukuka uygun her türlü delil ve tanık ile ispatlanabilmektedir. İspat araçlarından en sağlıklı ve güvenilir olanı mevcut olayın tutanak altına alınmasıdır. Tutanakta kavga eden ve olayı gören işçilerin imzasının olması önemlidir.
Tutanak tutulması somut olaya göre işçinin lehine olabileceği gibi aleyhine de olabilir. Bu nedenle imza atmadan önce tutanak dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Şayet tutulan tutanakta olayın yanlış veya gerçeklikten uzak bir şekilde yazılması halinde tutanak imzalanmamalı şartlar var ise yeni tutanak hazırlanmalıdır. Taraflar bu gibi durumlarda tutanağa ihtirazi kayıt koyarak imza atabilirler. İhtirazi kayıt ise imza atılan kısma tutanakta kabul edilmeyen kısmın açık bir şekilde yazılması ile yapılır.
İşçinin İşyerinde Kavga Etmesi Yargıtay Kararı
Etkili eyleme uğrayan bir işçinin kendini savunmakla sınırlı olarak, amaç dışına çıkmadan karşı tarafı etkisizleştirmeye yönelik davranışların yasal olması hakkında;
Yargıtay 9. H.D. 2007/31423E. 2008/30663 K.:
“Davacı tanıkları, davacının makinesi başında bir arızayı gidermekte iken kalite kontrol elemanı olan E.’nin gelerek, davacıya seribaşı onay formunu yazmasını istediğini, davacının ise arızayı giderdikten sonra yazacağını söylemesi üzerine E.’nin ‘devamlı sizde sorun çıkıyor’ diyerek davacının boğazına sarıldığı, davacının da onu ittiğini beyan etmişlerdir.
Davalı tanıkları ise olay sonrası davacı ve E.’nin anlatımlarını aktarmışlardır. Olaya doğrudan tanık olmamışlardır. Tanıklıkları duyuma dayalıdır.
Davacının diğer çalışana sataşması söz konusu değildir. Davacı kendini savunmuştur. Etkili eyleme uğrayan bir işçinin kendini sınırlı olarak yani amaç dışına çıkmadan karşı tarafı etkisizleştirmeye yönelik davranışı yasaldır. 4857 sayılı yasanın 25/2 maddesine uyan haklı fesih sebebi gerçekleşmediğinden ihbar ve kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”
İşçinin başka bir işçiyle kavga etmesi, işveren için haklı bir sebep teşkil etmektedir.
Yargıtay 2. HD. 2016/30702E. 2020/15068 K.:
“Dosyadaki bilgi ve belgeler ve davacının savunması ve özellikle tanık anlatımlarından davacının kadın çalışana ürün katlaması için görev verdiği, bu çalışanın ürün katlamanın işi olmadığını söylemesi üzerine aralarında tartışma yaşandığı, davacının kadın çalışanın şikayeti ile bu durumdan haberdar olan davalı işverenin iş akdini bu sebeple sona erdirdiği anlaşılmaktadır. İş Kanunu’na göre işçinin işverenin diğer bir çalışanına sataşması işveren açısından haklı fesih sebebidir ve somut olay bakımından fesihte haklıdır. Açıklanan nedenle kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine kabulü hatalıdır.”
İşçinin başka bir işçiye yumruk attığı ancak isabet ettiremediği durum, sataşma mahiyetindedir ve işverene haklı sebeple fesih imkanı verir.
Yargıtay 3. H.D. 2016/20997 E. 2020/8868 K.:
“Dosya içerisinde bulunan durum tespit tutanağı ile tanık beyanlarından davacının işyerinde çalışan güvenlik görevlisi ile tartıştığı, üzerine yürüyerek yumruk atmaya çalıştığı ancak dar bir alanda bulunduğu için yumruğun diğer işçiye isabet etmediği anlaşılmaktadır. Sözü edilen eylem diğer bir işçiye sataşma mahiyetinde olup, yumruğun isabet etmemiş olması bu noktada önemsizdir. İş sözleşmesinin işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2-d maddesine göre haklı nedenle feshedildiği kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken kabulüne dair karar verilmesi hatalı olup bozulmayı gerektirmiştir.”
1 thoughts on “İşçinin İşyerinde Kavga Etmesi 2024”