İstifa Dilekçesinde Sebep Gösterilmemesi Haklı Fesih Sebeplerini Ortadan Kaldırmaz.
İstifa dilekçesinde sebep gösterilmemesi halinde fesih sebebi davada ileri sürülebilir. İstifa ya da dava dilekçesinde belirtilmeyen fesih sebebi mahkeme tarafından kendiliğinden dikkate alınmaz.
Yargıtay 22. HD. 2017/23731 E. 2020/7611 K. sayılı kararı:
İşçi ”kendi rızam doğrultusunda işten ayrılmak istiyorum. Çıkışımın verilmesini talep ediyorum.” şeklinde istifa dilekçesi vermiştir. Yargıtay, genel ifadeler taşıdığı anlaşılan istifa dilekçesinde davacının daha sonra dava dilekçesi ile istifa sebebini somutlaştırmasında hukuka aykırı bir yön bulunmadığına karar vermiştir.
Yargıtay 22. HD. 2016/7309 E., 2019/8102 K. sayılı kararı:
İş yeri kayıtları arasında dosyaya sunulmuş 24.10.2013 tarihli işçi imzalı dilekçede, ”gördüğüm lüzum üzerine işimden 25.10.2013 tarihi itibariyle ayrılmak istiyorum” ifadesi yazılıdır. İşçi fesih dilekçesinde yazılı ”gördüğüm lüzum üzerine” şeklindeki ifade genel içerikli olduğundan dava dilekçesinde somut fesih sebeplerinin bildirilmesinde çelişkili bir hal yoktur.
Yargıtay 9. HD. 2015/22136 E., 2018/18058 K. sayılı kararı:
Davacı tarafından imzası inkar edilmeyen tarihsiz istifa dilekçesinde, sebep belirtilmediği ve …. tarihinde iş yerinden ayrılmak istediğinin bildirildiği görülmüştür. Dosya içeriğine göre, istifa dilekçesinde bir sebep belirtilmese de dava dilekçesinde ödenmeyen işçilik alacaklarının olduğu açıklanmış olup yargılama sırasında da davacının ödenmeyen fazla mesai ve genel tatil alacaklarının bulunduğu tespit edilmiştir. Davacı tanıklarının anlatımları dikkate alındığında davacının ödenmeyen işçilik alacakları nedeniyle iş akdini kendisinin feshettiği feshin haklı olduğu anlaşılmakla, mahkemece kıdem tazminatına hükmedilmesi yerindedir.
Sonuç
İstifa dilekçesinde sebep gösterilmemesi haklı fesih sebeplerini ortadan kaldırmayacağı için dava dilekçesinde fesih sebebinin belirtilmesi işçinin kıdem tazminatına hak kazanması açısından önemlidir.
1 thoughts on “İstifa dilekçesinde sebep gösterilmemesi”