Bu yazımızda miras paylaşımına ilişkin uygulamada sıkça sorulan kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur, mirasçılardan biri satmak istemiyor ise ne yapılmalı, paylaşılamayan miras nasıl satılır, varislerden biri miras payını satabilir mi gibi sorulara kısa ve öz cevaplar bulunmaktadır.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne yapılmalı?
Mirasçılar, mirasa konu mallar üzerinde kendi aralarında paylaşım yapabilirler. Ancak söz konusu bu paylaşıma tüm mirasçıların rıza göstermesi gerekmektedir. Mesela babadan kalan miras mallarına 3 kardeşin mirasçı olduğunu varsayalım. Bu durumda kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse söz konusu paylaşım geçersiz olur.
Mirasçıların kendi aralarında anlaşamadığı durumda mirasçılardan biri veya birkaçının ortaklığın giderilmesi davası açması veya miras ortaklığını paylı mülkiyet ortaklığına çevirmesi gerekmektedir.
Miras mallarını mirasçılardan biri satmak istemiyor ise ne yapılmalı?
Mirasa konu malları mirasçılardan biri satmak istemiyor ise ortaklığın giderilmesi davası açılmalıdır. Elbirliği mülkiyetinde, mirasçıların tümü satış işlemine rıza göstermelidir. Aksi halde satış işlemi gerçekleşmez. Bu durumda mirasçılardan biri veya birkaçı ortaklığın giderilmesi davası açarak, mirasın mahkeme yoluyla satışını sağlayabilir.
Aynı şekilde bu davada da mirasçılardan biri satmak istemiyor ise aynen taksim talebinde bulunur. Bu durumda mahkeme, mirasın aynen taksim ile paylaştırılmasının mümkün olup olmadığını inceler. Aynen taksimin mümkün olduğu durumlarda mahkeme, mirası bölüştürerek paylaşım yapılmasına karar verir. Aynen taksimin mümkün olmadığı durumlarda ise mirasa konu mallar satılarak paylaştırılır.
Paylaşılamayan miras nasıl satılır?
Paylaşılamayan miras mahkeme yoluyla satılabilir veya aynen taksim ile paylaştırılabilir. Bu durumda mirasa konu malları paylaşamayan mirasçılardan birinin veya birkaçının ortaklığın giderilmesi davası açması gerekir.
Elbirliği mülkiyetine dayalı ortaklığın paylı mülkiyet ortaklığına çevrilmesi ile paydaşların miras payını diğer mirasçıların rızasını almadan üçüncü bir kişiye satabilme imkanı sağlanmış olur. Yani bu durumda paydaşlar payları üzerinde tasarruf yetkisine sahip olur. Paylı mülkiyete geçiş ise mirasçıların oybirliği ile ya da dava yoluyla mümkündür.
Varislerden biri miras payını satabilir mi?
Varislerden biri miras payını diğer mirasçıların rızası ile satabilir. Diğer mirasçılar satışa onay vermezler ise satış işlemi gerçekleşmez.
Elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçilen miras otaklıklarında ise durum farklıdır. Paylı mülkiyet ortaklığında paydaş payını diğer paydaşların onayını almadan üçüncü bir kişiye devredebilir. Bu durumda diğer paydaşların da ön alım hakkı bulunmaktadır. Yani diğer paydaşlar, devre konu miras payını üçüncü bir kişinin satın almasını engelleyerek kendileri satın alabilirler.
Biz beş kardeşiz .Annem öldükten sonra babam başka biriyle evlendi ki(bundan haberimiz sonra oldu)İkinci eşin (şu an hakkı rahmetine kavuşmuş babamda rahmetli oldu)2 oğlu var.Yani kadının ilk eşinden.onların miras hakkı varmı ?2-Biz beş kardeşiz 2 katlı ev var,şu anda evi tahtilat ettirip yaklaşık olarak 1.5 senedir ben oturuyorum,senelerden beri vergisi algısı 3 kardeş tarafından karşılandı.Ablam ,ben ve küçük kardeşim.Sorum şu büyük abimiz benden ve küçük kardeşim den kira talebinde bulunuyor(bütün kirayı kendi istiyor öbür kardeşler avuçlarını yalasın misali)Bu arada vergisini emlak olarak verdiğimiz halde (EV ARSA OLARAK GÖZÜKÜYOR)Bu konuda yardımcı olursanız ben işin içinden çıkamıyorum artık.
Danışmanlık için 0222 606 0956 numaralı telefondan bizi arayın.