İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Koklear İmplant Cihaz Yenileme Ara Fark Bedelinin SGK’dan Alınması 2024

karar koklear implant cihaz yenileme bedelinin tamamini sgk karsilamali 903

Koklear implant cihaz bedelleri, yükselen enflasyon nedeniyle artmaktadır. Bu artışa rağmen SGK, cihaz yenileme bedellerinin tamamını karşılamamaktadır. Bu durum işitme kaybı yaşayan bireylerin koklear implant (cerrahi işitme cihazı) cihazlarına erişimini zorlaştırmaktadır. Cihaz yenileme bedellerinin tamamının SGK tarafından karşılanmaması, hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

Yazımızda; koklear implant Sgk karşılıyor mu, koklear implant cihaz yenileme bedeli iade davası, SGK koklear implant ödemesi, koklear implant sut kriterleri nelerdir, hangi durumda koklear implant devlet ödemesi alınabilir, biyonik kulak sgk karşılıyor mu gibi konulara değinilmiştir.

Koklear İmplant Tedavisi

Koklear implant diğer adıyla biyonik kulak; işitme cihazlarıyla duyma yetisine kavuşamayan veya menenjit gibi hastalıklardan sonra büyük oranda işitme yetisini kaybeden kişilerde uygulanan ve cerrahi yöntemle iç kulağa monte edilen bir protezdir. Bu cerrahi müdahaleyle iç kulaktaki sinirler, elektriksel olarak uyarılır ve işitme kaybı yaşayan kişilerin duymasına hizmet eder.

Koklear İmplant Bedel İadesi İsteme Süresi

İşitme cihazı alındıktan sonra öncelikle cihaz bedelinin karşılanmayan kısmı için SGK’ya başvuru yapılmalıdır. SGK’ya yapılan bu başvuru, ret ya da zımni ret (30 gün içinde kabul ya da ret cevabı verilmeksizin) ile neticelendiğinde dava açılabilecektir.

İş mahkemelerinin görevli olduğu koklear implant cihaz yenileme bedelinin iadesi davaları için 2 yıllık zamanaşımı süresine dikkat edilmelidir.

5510 sayılı Kanun’un zamanaşımı, hakkın düşmesi ve avans başlıklı 97. maddesi:

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin alacakları, hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren ise beş yıl sonunda düşer. ” şeklindedir.

Hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarih, tıbbi malzeme faturasının düzenlendiği tarih olarak kabul edilmelidir.

İdare mahkemelerinde açılacak koklear implant cihaz yenileme bedelinin iadesi davaları için ise ret cevabını öğrendikten ya da zımni ret için gereken 30 günlük süre dolduktan sonra 60 gün içinde dava açılmalıdır.

Koklear İmplant Cihaz Yenileme Bedelinin İadesi İçin Sgk’ya Başvuru Zorunluluğu

Koklear implant bedelinin tamamının ödenmediği hallerde SGK’ya başvuru yapmak zorunludur. İdari başvuru, tüketilmesi gereken bir yoldur. Başvuru yapılmadan dava açma yoluna gidilen hallerde dava reddedilir.

Koklear İmplant Sgk Karşılıyor mu?

SGK, koklear implant sut kriterleri çerçevesinden ilk kullanım için cihaz bedelinin tamamını karşılamaktadır. Ancak cihaz yenileme halinde bedelin bir kısmını ödemektedir. Söz konusu cihaz ise 7 yılda bir yenilenmektedir. Koklear implant cihaz yenileme halinde ödenen bedellerin tamamını SGK’nın karşılamaması nedeniyle kullanıcılar yüksek fark bedelleri ödemeye mecbur bırakılmaktadırlar. Yenileme halinde fark bedel ödeyen kullanıcılar yasal yollara başvuru yaparak ödenen bu bedelleri SGK’dan alabilirler. Yazımızda da bu konuya ilişkin emsal mahkeme kararlarımızı görebilirsiniz.

Koklear İmplant Cihaz Yenileme Bedelinin İadesi Davası

İşitme kaybı yaşayan kişiler, çok yüksek maliyetleri olan ve gün geçtikçe maliyetleri yükselen koklear implant (cerrahi işitme cihazı) bedelini ödeyememektedirler. Koklear implant bedelinin tamamının SGK tarafından karşılanmaması da tedaviye erişim hakkına engel olmaktadır. SGK, SUT’ta (Sağlık Uygulama Tebliği) yer alan rakama göre ödeme yapmakta, işitme kaybı yaşayan kişilerin maddi olarak ağır külfet altına girmesine neden olmaktadır.

Cihazın kullanımı zorunluyken; SGK tarafından bedelin SUT listesine göre kısmen ödenmesi, ödenen rakamın soyut olması ve piyasa şartlarına uygun olmaması mağduriyeti arttırmaktadır. Sağlık giderlerinin kısmen dahi olsa işitme engeli olan kişiye bırakılması, Anayasa’da koruma altına alınan sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

Dava sürecinin olumlu neticelenebilmesi için; öncelikle SGK’ya başvuru yapılmalı, başvurunun reddi beklenmeli ya da zımni ret için 30 günlük sürenin dolması beklenmelidir. İşitme kaybı yaşayan kişinin dava konusu cihaza ihtiyacını belirtir rapor, cihaz alınırken ödenen tutarı belirten fatura mahkemeye sunulmalıdır. Mahkeme; cihazın fiyatının uygun olup olmadığına karar verebilmek için piyasa rayiç araştırması yapacak, cihazın hasta için kullanımının zorunlu olup olmadığını inceleyerek nihai kararını verecektir.

Mahkemece, Sosyal Güvenlik Kurumu‘na koklear implant bedelinin ödenmesi için başvuru yapılıp yapılmadığı, başvurunun reddedilip reddedilmediği, işitme kaybı olan kişinin bu cihaza ihtiyacı olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporunun olup olmadığı, koklear implant cihazının alımına ilişkin faturalar incelenecektir. Mahkeme, cihazın fiyatını, cihaz kullanımının hasta açısından zorunluluk teşkil edip etmeyeceğini araştırarak kararını verecektir.

Emsal Kararlarımız

koklear implant cihaz yenileme

koklear implant cihaz yenileme

koklear implant cihaz yenileme

koklear implant cihaz yenileme

Yukarıda koklear implant cihaz yenileme halinde ara fark bedelinin SGK tarafından karşılanması gerektiğine ilişkin emsal mahkeme kararlarımız bulunmaktadır. İşbu kararlar örnek teşkil etmesi adına paylaşılmıştır. Bu davalar teknik davalardan olup bu konuda uzman avukatlık ofislerinden profesyonel hukuki yardım alınmasını tavsiye ederiz. 

Görevli Ve Yetkili Mahkeme 

Koklear implant davalarında görevli mahkeme ve uygulanacak mevzuat; koklear implant cihazının bedel iadesini talep eden kişinin SGK sisteminde hangi sigorta türünde kayıtlı olduğuna göre değişmektedir.

5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile 16 Mayıs 2006 tarihinde SGK kuruldu. Günümüzde, 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘na göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor. Özel bir işyerinde işçi olarak çalışan kişi için koklear implant bedel iadesi davasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara iş mahkemeleriyken, devlet memuru için açılan davalarda yetkili ve görevli mahkeme ise Ankara idare mahkemeleridir.

Koklear İmplant İçin Katılım Payı

Koklear implant cihazı ödemelerinde; cihazın hayati önem taşımadığı, hayatı idame ettirebilmek için zorunlu olduğu gerekçesiyle katılma payı adı altında bir kesinti yapılmaktadır. Koklear implant için emekliden yüzde 10 oranında, çalışandan yüzde 20 oranında katılım payı kesilmektedir. Bu katılım payı koklear implantın bedeli ne olursa olsun SGK’ya ödenmesi gereken tutardır.

Sgk Koklear İmplant Ödemesi

İlk defa kullanacak hastaların koklear implant bedellerinin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak koklear implant cihaz yenileme bedellerinin bir kısmı Sgk tarafından karşılanmaktadır. Yenileme için ek olarak ödenen ara farklar değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak 60 bin – 70 bin TL arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir