Banka Hukuku

Kredi kartımdan habersiz para çekilmiş ne yapmalıyım 2024

kredi kartimdan habersiz para cekilmis ne yapmaliyim 2024 8712

Kredi kartından habersiz çekilen para iadesinde bankanın sorumluluğu var.

Kredi kartımdan habersiz para çekilmiş ne yapmalıyım sorusunun cevabı merak edilmektedir. Kredi kartından habersiz çekilen para iadesinde bankanın sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluk bankanın yapmış olduğu iş nedeniyle kusursuz sorumluluk esaslarına dayanmaktadır. Çünkü bankalar, müşterilerinin emanet ettikleri varlıkları üçüncü kişilere karşı korumak için her türlü tedbiri ve güvenliği almakla yükümlüdürler.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 3. H. D. 2021/1613 E., 2021/1269 K. sayılı kararında, kredi kartından habersiz para çekilmesi halinde müşterinin ve bankanın kusurunun nasıl tespit edilmesi gerektiği somut vakıalar üzerinden açıklanmıştır. Söz konusu karar kusur durumunun tespiti açısından örnek teşkil etmektedir:

Davalı bankanın Bankacılık Hizmetleri Sözleşmesinin imzalanması anında müşteriye hangi hizmet kanallarını kullanmak istediğini, hangilerini kullanmak istemediğini sormaması ve 13.000,00 TL EFT işlemi için davacının cep telefonuna bilgilendirme mesajı göndermemesi nedeni ile kusurlu olduğu, davacı adına banka ile işlem yapan kişiden doğum tarihi istendikten sonra şifre oluşturulmak üzere sesli yanıt sistemine aktarıldığı, her ne kadar davacı tarafa yapılan işlemler ile ilgili bir takım bilgilendirme mesajlarının gönderildiği belirtilmiş ise de, hayatın olağan akışında gelen mesajlara sonradan bakılmasının mümkün olduğu, bu durumun davacıyı sorumluluk altına sokacak bir eylem olmadığı, yine dosyada toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde davacının kişisel bilgilerini başka biriyle paylaştığına ilişkin delil bulunmadığı bu durumda davacının kusurlu sayılmasının somut olaya uygun düşmeyeceği belirtilmiştir. 

Kredi kartından habersiz çekilen para müşterinin kusuru bulunmadığı durumda, banka tarafından ödenmelidir. Buna ilişkin emsal mahkeme kararları:

Yargıtay 11. H. D. 2014/774 E., 2014/8209 K.

Bu açıdan değerlendirildiğinde, usulsüz işlemle çekilen paralar aslında doğrudan doğruya bankanın zararı niteliğinde olup dolandırıcılık eylemi müşteriye değil bankaya karşı gerçekleştirilmekte ve mevduat sahibinin bankaya karşı alacağı aynen devam etmektedir. Usulsüz işlemlerin gerçekleşmesinde ispatlandığı takdirde mevduat sahibinin müterafik kusurundan söz edilebilir ve banka bu kusur oranı üzerinden hesap sahibinin alacağından mahsup talebinde bulunabilir. Birer güven kurumları olan bankalar, aldıkları mevduatları sahtecilere karşı özenle korumak zorundadırlar. Bu nedenle de hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.

Yargıtay 11. H. D. 2020/3566 E., 2021/759 K.

…kredi kartı kullanımı sırasında imzalanan sözleşmede davacının davalı bankaya bildirdiği kullanmakta olduğu telefon numarasına ” 3D Güvenlik ” sistemi çerçevesinde herhangi bir SMS bildirimi yapılmadığının log kayıtlarına göre sabit olduğu, davacının bilgisi dışında yapılan harcamada güvenlik hizmetlerinin sağlanamaması nedeniyle davalı bankanın kusuru bulunduğu…

Yargıtay 11. H. D. 2009/1506 E., 2010/7532 K.

Bilgisi ve rızası dışında ve internet aracılığıyla parası 3. kişilerin hesabına havale edilen davacının bir kastının veya kusurunun olmadığı, davalı bankanın internet bankacılık hizmetine yönelen bu tip tehditlere karşı güncel teknolojileri takip ederek yeni gelişmeleri bilgisayar sistemlerine entegre edip müşterileri tarafından kullanılmasını sağlaması, hatta internet bankacılığı kullanan tüm müşterilerini bu uygulamaları kullanmaya mecbur tutması gerektiği, müşterinin haberi olmadan bilgisayar korsanlığı yoluyla başka bir hesaba aktarılmasının önlenmesi konusunda ek güvenlik tedbirleri almayan bankanın, hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu gerekçesiyle alacağın davalı bankadan tahsiline karar verilmesi gerekir.

Kredi kartımdan habersiz para çekilmiş ne yapmalıyım?

Kredi kartından habersiz para çekilen kişi, çekilen tüm paranın banka tarafından ödenmesi için bankaya başvuru yapabilir. Ancak bankalar bu gibi başvurulara genellikle olumsuz cevap vermektedirler. Bu durumda ise tüketici hakem heyetine başvuru yapılmalı veya tüketici mahkemesinde dava açılmalıdır. 2023 yılı için hesaptan habersiz çekilen paranın 66.000,00 TL’nin altında olması durumunda tüketici hakem heyetine başvuru yapılmalıdır. Bu tutarın üzerinde olan durumlarda ise tüketici mahkemesinde paranın banka tarafından ödenmesi için dava açılmalıdır. Bu durumda arabulucuya başvuru yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu türden davalar muhteviyatı gereği özel uzmanlık gerektiren davalardandır. Bu nedenle sürecin alanında uzman avukatlık ofislerinden profesyonel hukuki hizmet alınarak yürütülmesi önem teşkil etmektedir.

Özet

Hesaptan habersiz para çekilmesi durumunda öncelikle banka veya kredi kartının kullanıma kapatılması için ilgili bankaya başvuruda bulunulmalıdır. Söz konusu olayda müşterinin kusuru yoksa paranın karşılanması için banka şubesine yazılı başvuru yapılmalıdır. Başvuru olumsuz sonuçlanırsa yasal yollara başvurulmalıdır.

Sonuç olarak; bankanın müşterisinin güvenliğini tesis etmesi için gerekli tüm önlemleri alması gerektiği kabul edilmektedir. Bu nedenle banka veya kredi kartından habersiz çekilen para, banka tarafından ödenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir