Noterde yapılan araç satış sözleşmesinden sonra aracın ayıplı çıkması sık rastlanılan bir durumdur. Ayıplı araç satın alan alıcıların birtakım hakları bulunmaktadır. Yazımızda; noterde satışı yapılan ayıplı aracın iadesi mümkün mü, ayıplı 2. el araç iadesinin süresi ne kadar, kusurlu araç iadesi nasıl yapılır, ayıplı araç satışı halinde alıcının hakları nelerdir, 2. el araç iade şartları nelerdir gibi soruların cevaplarına yer verilmiştir.
Ayıplı Araç Satışında Satıcının Sorumluluğu
İkinci el araç satışında satıcı, vaat ettiğini yerine getirememişse, araçta eksik ve ayıp olarak nitelendirilebilecek durumlar varsa satıcının sorumluluğu doğacaktır. Araç ikinci el olsa dahi Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun‘da alıcıya pek çok hak tanınmıştır.
Türk Borçlar Kanunu’nun 219. maddesine göre satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur. Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile ayıplardan sorumludur.
2. El Ayıplı Araç İade Şartları
2. el ayıplı aracın iadesi için araçta gizli ayıp olmalıdır. Çünkü satıcı, alıcının alırken bildiği ayıplardan sorumlu değildir. Satıcı, gizli ayıptan yani alıcının ilk bakışta gözle göremediği ve basit bir muayene ile anlaşılmayan ayıplardan sorumludur. Ancak satıcı ayıbın araçta olmadığını garanti etmişse olağan gözden geçirmeyle fark edilen ayıp dahi olsa, söz konusu açık ayıptan da sorumlu olacaktır.
Yasal sürecin yürütülmesi için bizimle iletişime geçin.
Ayıplı 2. El Araç İade Süresi
Ayıplı 2. el araç iadesi süresinin tespit edilebilmesi için öncelikle satıcının vasfı belirlenmelidir.
Örnek verecek olursak 2. el araç şahıstan alınan araç ise açık ayıbın uygun süre içerisinde satıcıya bildirilmesi gerekir. Gizli ayıbın ise derhal bildirilmesi gerekir.
2. el ayıplı araç tacirden yani galeri veya ticari faaliyeti doğrultusunda satış işlemi yapan başkaca bir kişiden alınmışsa ayıbın teslim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde satıcıya bildirilmesi gerekir. Söz konusu 6 aylık süre TKHK madde 10/1 hükmünde belirtilmiş olup alıcının tüketici sıfatıyla hareket ettiği satım işlerinde geçerlidir.
Söz konusu sürelere uyulmadığı takdirde satıcının ayıptan sorumluluğu ortadan kalkacaktır. Bu nedenle ayıplı 2. el araç iadesi için alanında uzman avukatlardan hukuki destek alınmasını tavsiye ederiz.
Yasal sürecin yürütülmesi için bizimle iletişime geçin.
Ayıplı Araç Satışında Alıcının Hakları Nelerdir?
Ayıplı araç satışında alıcının ne gibi hakları vardır? Bu haklar TBK madde 227’de düzenlenmiştir.
Ayıplı 2. el araç satışında alıcının hakları şunlardır:
- Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir.
- Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir.
- Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
- Mümkün olduğu takdirde aracın ayıpsız benzeriyle değiştirilmesini isteyebilir. İkinci el satışında uygulamada bu ihtimal neredeyse imkansızdır çünkü ikinci el aracın ayıpsız benzerini bulmak çok zordur.
Eğer ayıplı araç satışındaki söz konusu ayıp çok büyükse ve tamir için satış bedeline yakın bir rakam gerekmekteyse, alıcı sadece sözleşmeden dönme hakkını kullanarak ödemiş olduğu bedelin iadesini isteyebilir.
Önemli: Bu tür davalar özel uzmanlık gerektirmektedir. Alıcının menfaatine uygun seçimlik hakkın seçilmesi, ayıp bildiriminin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği, satıcı bildirim gereğince işlem yapmadığı durumda davanın nasıl açılacağı, davada hangi masrafların talep edileceği gibi hususların birlikte değerlendirilmesi ve hak kayıpları yaşanmaması için alanında uzman bir avukatla dava sürecinin yürütülmesi önem teşkil etmektedir.
Ayıplı Araç Satışında Alıcı Ne Talep Edebilir?
2. el ayıplı araç satışında alıcı seçimlik haklarının yanında ayrıca şunları da talep edebilir:
- Ödediği satış bedelini faiziyle birlikte geri alabilir.
- Yargılama giderlerini ve satın aldığı araca yaptığı masrafları isteyebilir.
- Aracın ayıplı olmasından kaynaklı doğrudan uğradığı zararların tazminini isteyebilir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 2019/6739 Esas, 2020/4417 Karar, 09.06.2020 tarihli kararı: ”…Davacı, 05.10.2010 tarihinde dava konusu otomobili satın aldığını, dava konusu araçta yağ eksiltme problemi ortaya çıktığını ve yetkili servisçe tamiri için yapılan tüm çalışmalara rağmen dava tarihine dek giderilememiş olduğunu, bu haliyle aracın ayıplı olduğunu ileri sürerek; dava konusu otomobilin ayıpsız misli ile değişimine bunun mümkün olmaması halinde ise sözleşmenin iptali ile araç için ödenen bedelin iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ilk derece yargılama makamına sunmuş olduğu yanıt dilekçesi ile dava konusu aracın ayıplı olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir. İlk derece yargılama makamınca, davanın kabulüne karar verilmiş; davalının istinaf talebi, … Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesince incelenerek, davalının istinaf talebinin esastan reddine karar verilmiştir. Bu karar, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle davaya konu aracın her türlü takyidattan ari olarak davalıya iadesinin gerektiğinin anlaşılmasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 3.948,55 TL. kalan harcın temyiz edenden alınmasına, dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, 09/06/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi…”
Tüketici Hukuku Departmanımız ile iletişime geçiniz.
Y & K Hukuk – Tüketici Hukuku Departmanı