Tip 1 diyabette sensör ve pompaların dava yoluyla ücretsiz temini sorusu merak edilen bir konudur. Bu soruyu cevaplamadan önce diyabet hakkında bilgi verelim. Günümüzde diyabet hem yetişkinlerde hem de çocuklarda yaygın olarak görülen bir hastalıktır. En sık rastlanan türü ise, pankreasın beta hücrelerinin hasar görmesi sonucu yeterli insülin üretilememesiyle ortaya çıkan Tip 1 diyabettir. Çocuklarda görülme oranı %95-98 arasında olan bu hastalık oldukça yaygın bir hastalıktır. Günümüzde Tip 1 diyabetin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.
Tip 1 diyabetin tedavisi mümkün olmadığından, bu hastalığa sahip bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için tanı konulduğu andan itibaren ömür boyu glukoz seviyelerini takip etmeleri ve insülini vücutlarının ihtiyacına uygun şekilde almaları gerekmektedir.
Her ne kadar Tip 1 diyabetin tedavisinde kalıcı bir çözüm bulunmamış olsa da, son yıllarda teknolojiyle desteklenen bir yaklaşım olan “Tip 1 diyabetin teknoloji ile iyileştirilmesi” gündemdedir. Bu teknoloji, beta hücre fonksiyonlarını küçük elektronik cihazlar aracılığıyla yerine koymayı ve nihayetinde bir tür “elektronik beta hücresi” üretmeyi amaçlamaktadır. Bu teknolojik gelişmeler arasında, sürekli glukoz izleme sistemi (CGMS-SGİS) ve sürekli insülin infüzyon pompası gibi cihazlar bulunmaktadır.
Söz konusu cihazlar oldukça pahalı olup hastalar için ciddi maliyetlere sebep olabilmektedir. Ancak tip 1 diyabette sensör ve pompaların dava yoluyla ücretsiz temini mümkündür. Yazımızda bu hususla alakalı detaylı bilgiler yer almaktadır.
Tip 1 Diyabet Sensör Ve Pompa Fiyatları Hastaların Karşılayabileceği Düzeyin Çok Üzerinde.
Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılan sensör ve insülin pompaları oldukça pahalıdır. Sgk, bu tıbbi cihazları karşılamamaktadır. Bu durum tedaviye ulaşımı oldukça zorlaştırmaktadır. Bu teknolojik cihazlara erişimin kolaylaştırılması, diyabetli bireylerin yaşam kalitesini artırmak açısından büyük önem taşımaktadır. Sosyal güvenlik ilkesi gereği, devletin bu tedavi ve cihazları karşılaması gerekmektedir.
Dünya genelinde pek çok ülkede, bu cihazların devlet tarafından geri ödeme kapsamına alındığı ve insülin pompası kullanım oranının ülkemizde %5 civarlarında iken, bu oranların söz konusu ülkelerde %70-80 civarlarına ulaştığı görülmektedir.
Piyasada tedavi umudu taşıyan benzer ilaçların olmayışı, hastanın hayatının devamı ve kalitesi için büyük ehemmiyete sahip ilaçların bedellerinin SGK tarafından karşılanması için kurum işleminin iptali amacı ile her geçen gün pek çok dava açılmaktadır.
SGK’nın Karşılamadığı Tip 1 Diyabette Kullanılan Sensör ve Pompalar İçin Dava Açmadan Önce SGK’ye Başvuru Yapılmalıdır.
Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılmak üzere doktor tarafından önerilen sensör ve pompaların ücretsiz bir şekilde temin edilmemesi durumunda, dava açmadan önce dava şartı olarak da aranan ilk husus SGK’ya başvuru yapılmasıdır.
Bu başvuruda; başvuru gününe kadar sensör ve pompalar için ödenen bedeller ve tedavi devam ettiği sürece ödenmesi gerekecek olan bedellerin karşılanması talep edilmelidir. Başvurunun Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Başvurularına İlişkin Usul Ve Esaslar’a uygun yapılması gerekmektedir.
Tip 1 Diyabet sensör ve pompaların ücretsiz temini için SGK’ye yapılacak başvuru dilekçesinde;
– sensör veya pompaların isimleri/reçetesi ve hangi hastalık için kullanılacağı,
– hastanın neden bu ilaçlara ihtiyaç duyduğu, hastalığı teşhis eden belge ve raporlar,
– ilaç kullanım raporunun onaylı nüshası,
– ücretleri ödenmesi talep edilen ilaçların hastaya fayda sağlayabileceğini belirten doktor rapor ve reçeteleri,
– yurtdışındaki uygulama ve örneklere ilişkin belgeler,
– akademik yazı ve makaleler,
– eğer varsa hastalık ve ilaçla ilgili uzman görüşü bulunmalıdır.
Tip 1 Diyabet sensör ve pompa için yapılan SGK başvurusu, başvurucunun yerleşim yerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne yapılmalıdır. Söz konusu sensör ve pompaların ücreti ödenmesi gereken ilaç listesinde yer almaması veya hastalık türünün Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirtilen tanılardan olmaması gibi gerekçelerle yapılan başvurular genellikle reddedilmektedir. Başvuru reddedildikten sonra ise ret kararının iptali ve sensör veya pompaların bedellerinin Kurum tarafından karşılanması için SGK’ya karşı dava açılması gerekmektedir.
Görevli Mahkeme
İşbu davalarda görevli mahkeme hasta; memur veya emekli sandığına bağlı ise idare mahkemesidir. Diğer hallerde açılacak davalarda iş mahkemeleri görevlidir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu’nun yürürlük tarihi olan 01.10.2008’den önce memuriyete girenler yönünden idare mahkemesi, sonra memuriyete giren veya işçi olanlar yönünden ise iş mahkemesi görevlidir.
Yetkili Mahkeme
Yetkili mahkeme ise, kanser hastasının yerleşim yeri mahkemesi veya SGK’ya yapılan başvuruyu reddeden ilgili şubenin bulunduğu yerdeki mahkemedir.