Boşanmada Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir?; Boşanma süreci, tarafların yanı sıra çocuklar için de oldukça zorlayıcıdır. Bu süreçte çocuğun velayetinin kime verileceği çocuklar açısından hayatidir. Bu nedenle mahkeme velayet konusunda çocuğun üstün yararını gözeterek karar verir.
Boşanmada Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir?
Çocuğun yaşı, ebeveynlerin maddi ve psikolojik durumu gibi faktörler mahkemenin kararını etkiler. Mahkeme çocuğun üstün yararını gözeterek çocuğun velayetini babaya verebilir. Eğer anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse, çocuğun yüksek yararına uygunsa velayet babaya verilebilir. Babanın çocuğun velayetini alabilmesi için çocuğa anneden daha iyi bir gelecek sunabileceğini boşanma davasında ispatlaması gerekir. Yazımızda; boşanma davasında çocuğun velayeti babaya verilir mi, anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse ne olur, bir baba çocuğunun velayetini nasıl alır gibi sorulara cevaplar verilmiştir.
Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Boşanmalarda Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?
Boşanmalarda çocuğun velayeti babaya verilmesi merak edilen bir konudur. Türk hukuk sisteminde, velayet konusunda çocuğun üstün yararı her zaman önceliklidir. Bu nedenle, velayetin babaya verilmesi çocuğun menfaatine uygun olacaksa çocuk babaya verilir.
Peki çocuğun üstün yararı nedir? Çocuğun üstün yararı; çocuğun fiziksel, duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanabilmesi anlamına gelir. Babanın bunu sağlayabilmesi için gerekli maddi ve manevi imkanlara sahip olması gerekir. Babaların ekonomik olarak daha güçlü olması velayetin babaya verilmesini olumlu olarak etkileyebilir. Ancak bu durum tek başına yeterli bir kriter değildir. Eğer anne, çocuğun velayetini üstlenmek istemiyorsa veya velayetin babaya verilmesi konusunda anlaşma sağlanmışsa, babaya velayet verilme ihtimali artar. Ancak bu durum da bile mahkeme çocuğun üstün yararını gözetir.
Daha büyük yaşta olan çocukların görüşleri de dikkate alınır. Eğer çocuk, babası ile kalmak istiyorsa bu durum mahkeme tarafıdan göz önünde bulundurulur.
Boşanmada çocuğun velayetinin babaya verilmesi için tüm bu hususlar bir bütün olarak değerlendirilir. Mahkeme, velayetin babaya verilmesinin çocuğun menfaatine uygun olacağını tespit ederse, bu durumda velayeti babaya verir.
Çocuğun Velayeti Kaç Yaşında Babaya Verilir?
Çocuğun velayetinin babaya verilmesi, çocuğun yaşına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genel olarak, mahkemeler çocuğun ilgisinin hangi ebeveynde olduğunu belirlemek için çeşitli kriterleri dikkate alır. Ancak bazı yaş aralıkları, velayet kararında daha belirleyici olur. Örneğin, 0-3 yaş grubundaki çocukların genellikle anne bakımına daha fazla ihtiyaç duydukları kabul edilir. Bu nedenle bu yaş grubundaki çocukların velayetinin anneye verilme ihtimali daha yüksektir. Ancak bu durumda annenin çocuğun üstün yararını sağlayabilecek özellikleri barındırması da gerekir. Anne bu özelliklere sahip değilse, boşanmada çocuğun velayeti babaya verilir.
4-12 yaş grubundaki çocuklar hakkında velayet kararı verilirken bu çocukların duygusal ve fiziksel ihtiyaçları değerlendirilir. Mahkeme, babanın çocuğun bakımını daha iyi sağlayabileceğine kanaat getirirse velayeti babaya verebilir.
Ergenlik dönemine giren 13 yaş ve üzeri çocuklar ise kendi fikirlerini ifade edebilirler. Bu nedenle mahkeme, çocuğun velayet konusundaki tercihini dikkate alır. Bu yaş grubundaki çocuklara pedegog huzurunda babanın yanında kalmak isteyip istemediği sorulur. Çocuğun verdiği cevaba göre velayet babaya verilebilir.
Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir?
Boşanma davasında velayetin babaya verilmesine karar verilirse babanın velayet hakkından doğan birtakım sorumlulukları doğar. Babanın velayet kapsamına giren sorumluluklarına; çocuğun eğitim hayatının planlanması, sağlık kontrolleri ve hastalık durumunda tedavi süreçlerinin yönetimi, güvenli bir yaşam alanının sağlanması, çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere yiyecek, giyim ve diğer maddi desteklerin sağlanması, çocuğun duygusal ve sosyal gelişimi için gerekli aktivitelerin planlanması ve psikolojik destek ihtiyacının belirlenmesi ve sağlanması gibi konular dahildir.
Baba velayetin kapsamına gire konularda sorumluluklarını yerine getirmez veya eksik getirirse, anne bu durumda velayet değişikliği için dava açma hakkına sahip olur. Bu davada mahkeme, velayetin kapsamına giren konuların yerine getirilmediğini tespit ederse, babadan velayetin alınmasına karar verir.
Konuyla ilgili Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi?
Boşanma davasında çocuğun velayetinin babaya verilmesi, çocuğun üstün yararına göre belirlenir. Mahkeme, çocuğun üstün yararını gözetirken çocuğun yaşı, ebeveynlerin gelir durumu ve psikolojik durumu gibi kriterleri değerlendirir. Genellikle küçük çocuklar annenin bakımına daha uygun görülürken, yaşça daha büyük çocukların velayeti babalarına verilebilir. Baba, çocuk için daha iyi maddi imkanlar sağlayabiliyorsa, bu durum mahkeme tarafından olumlu değerlendirilir.
Mahkeme boşanma davasında, çocuğun zihinsel ve psikolojik gelişimi için velayetin babaya verilmesini uygun görürse velayet babaya verilir. Çocuk belli bir yaşa geldiyse, kendi isteği de mahkeme tarafından göz önünde bulundurulur. Babanın suç geçmişinin olması, velayetin babaya verilmesine engel teşkil eder.
Anne Çocuğun Velayetini Babaya Vermek İsterse Ne Olur?
Boşanmada çocuğun velayeti babaya verilmesi, annenin isteğine bağlı olarak şekillenebilir. Anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse, mahkeme bu durumun çocuğun üstün yararına uygun olduğu kanaatindeyse velayeti babaya verir.
Anlaşmalı boşanmada taraflar velayet konusunda vardıkları anlaşmaya göre mahkeme karar verir. Yani anlaşma protokolünde çocuğun velayetinin babaya verilmesi yönünde madde bulunuyorsa çocuğun velayeti babaya verilir.
Çekişmeli boşanmada ise anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse mahkeme, öncelikle çocuğun velayetinin babaya verilmesinin çocuğun üstün yararına uygun olup olmadığını değerlendirir. Çocuğun bakım, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının baba tarafından karşılanıp karşılanamayacağını inceler. Ayrıca babanın maddi durumu, psikolojik ve fiziksel sağlığı, çocuğa yönelik sorumluluk bilinci göz önünde bulundurulur. Şartlar oluşuyorsa çekişmeli boşanmada çocuğun velayeti babaya verilir.
Annenin bu isteği çocuğun velayetinin babaya verilmesini olumlu olarak etkiler. Ancak her halükarda mahkeme, her zaman çocuğun üstün yararını gözeterek velayet kararını verir.
Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Babaya Verilmez?
Mahkeme, velayet konusunda çocuğun üstün menfaatini göz önünde bulundurarak karar verir. Ancak bazı durumlar çocuğun menfaatini açık bir şekilde zedeleyebilir.
Babanın; çocuğa fiziksel veya psikolojik şiddet uygulaması, yeterli maddi imkana sahip olmaması, çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olması, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olması, suç geçmişinin bulunması (özellikle çocuk istismarı veya benzeri suçlardan hüküm giymesi) babaya velayet verilmemesine sebep olan durumlardır.
Sonuç olarak, boşanmada çocuğun velayeti babaya verilmesi kararı verilirken, çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal refahı en önde gelen konulardandır. Babanın buna aykırı düşecek davranışları velayetin babaya verilmemesine neden olacaktır.
Anlaşmalı boşanmada nafaka başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bir Baba Çocuğunun Velayetini Nasıl Alır?
Çocuğun velayetini almak isteyen babanın başvurabileceği birkaç hukuki yol vardır. Baba bu süreçte öncelikle çocuğun üstün yararını gözeterek hareket etmeli ve boşanma davasında velayetin kendisine verilmesini somut gerekçelerle talep etmelidir. Ancak velayet mahkeme kararı ile anneye verilmiş ise babanın velayeti alması için ayrı bir dava açması gerekir. Bu dava velayetin değiştirilmesi davasıdır. Bu davayla baba çocuğun velayetini alabilir.
Babanın çocuğun velayetini alabilmek için çocuğun fiziksel, duygusal ve eğitim ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabileceğini mahkemeye ispatlaması gerekir. Gelir durumu iyi olan ve düzenli bir hayat süren babanın çocuğun velayetini alma ihtimalleri daha yüksektir. Mahkeme yaşça büyük çocukları velayet konusundaki düşüncelerini öğrenmek için dinleyebilir. Bu dinlemeler uzman pedogog huzurunda yapılır. Babanın, çocukla olan ilişkisini sıkı tutması ve çocuğun hayatında aktif bir rol oynaması, velayet kararını etkileyen faktörler arasındadır.
Sonuç
Sonuç olarak, boşanma davalarında çocuğun velayetinin babaya verilmesi, çocuğun üstün yararını gözetilerek belirlenir. Mahkeme, çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal refahını en iyi şekilde sağlayacak ebeveyni belirlemek için ebeveynlerin maddi ve psikolojik durumunu, çocuğun yaşını ve çocuğun isteğini dikkate alarak karar verir.