Hukuki Makaleler

Boşanmada Telefon Arama Mesaj Hts Kayıtları

Boşanmada Telefon Arama Mesaj Hts Kayıtları

Boşanmada telefon arama mesaj HTS kayıtları delil olarak kullanılabilir. Bu delillerin aldatma nedeniyle boşanma davalarında sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Ancak bu delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmesi gerekir. 

Boşanmada Telefon Arama Mesaj Hts Kayıtları

HTS kayıtları, kişinin kimle, ne zaman ve ne kadar süreyle konuştuğunun tespitinde kullanılır. Ancak bu kayıtlar konuşma veya mesajların içeriğine dair bilgi vermez. Operatörler (örneğin Turkcell, Vodafone) tarafından 5 yıldan daha eski kayıtlar saklanmadığı için, bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. 

Bosanmada Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı

HTS (Historical Traffic Sources) kayıtları, telefon operatörleri tarafından saklanan abone arama kayıtlarını içerir. Bu kayıtlar kişinin kiminle, nerede, ne zaman ve ne kadar süreyle konuştuğunu tespit etmeye yarar. Ancak arama ve mesajlaşmaların içeriği hakkında bilgi vermez. Sadece kiminle, ne zaman konuşulduğu veya mesajlaşıldığı hakkında bilgi sunar. HTS kayıtları, boşanma davalarında delil olarak sıkça kullanılır.

Boşanma davasında dava ile ilgisi bulunmayan 3. şahsın GSM kayıtlarının dökümü mahkeme tarafından istenemez.  Çünkü 3. kişi davanın tarafı değildir. Ancak davada karşı tarafın 3. kişi ile görüşmeleri varsa, bu durumda karşı tarafın kayıtları isteneceği için 3. kişinin de kayıtlarına ulaşılmış olur. 

Boşanma davasında telefon kayıtları, numaranın bağlı olduğu operatörden istenir. Telefon kayıtlarının celbini isteyen taraf, bunu süresinde belirtmelidir. Bunun üzerine hakim, numaranın bağlı olduğu ilgili operatörden kayıtların mahkemeye getirilmesine karar verir.

Telefon kayıtlarının birçok davada delil olarak kullanıldığına rastlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında, özellikle aldatma nedeniyle boşanma davalarında telefon kayıtları diğer adıyla HTS kayıtlarının dava dosyasına getirilmesi için mahkemeden talep edildiği görülür. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, eşler arasında yaşanan aldatma, sadakatsizlik gibi iddiaların ispatlanmasında kullanılır. 

Konuyla alakalı Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Boşanmada Telefon İncelemesi 

Boşanma davasında telefon incelenebilir. Özellikle aldatma gibi boşanma sebeplerinin ispatlanabilmesi için mahkemeden telefon incelemesi talep edilebilir. Telefon incelemesine karar veren mahkeme telefonun bilirkişi tarafından incelenerek Whatsapp yazışmalarının, sosyal medya yazışmalarının, SMS’lerin dökümleri çıkarılır. 

Telefon incelemesi sonrası tüm yazışmalara ulaşılamayabilir. Örneğin, silinmiş Whatsapp konuşmalarının elde edilmesi mümkün değildir. Çünkü Whatsapp konuşmalarının içeriğine mahkeme tarafından ulaşılması olanaksızdır. Bu nedenle silinme ihtimaline karşı yapılması gereken yazışmaların ekran görüntüsünün alınmasıdır.  

İlgili Makale  Alpu Avukat 2024

Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bosanmada Telefon Kayıtları Süresi

Telefon kayıtları operatörler tarafından 5 yıl süre ile saklanır. Yani üzerinden 5 yıldan fazla süre geçmiş telefon kayıtlarının bilgisine hiçbir şekilde ulaşılamaz. 

Telefon kayıtlarını delil olarak kullanmak isteyen taraf bunu mahkemeden talep etmelidir. Ancak boşanmada telefon kayıtları süresine dikkat edilmelidir. 5 yıldan fazla süre geçmiş telefon kayıtlarına ulaşılması imkansız olduğu için bu durumda ispat açısından farklı delillere odaklanılmalıdır.

Boşanmada Telefon Görüşme İçerikleri Geçmişe Dönük Çıkar Mı

Telefon kayıtları, operatörler tarafından 5 yıl süreyle saklanmaktadır. Bu nedenle, geriye dönük olarak en fazla 5 yıl içerisindeki telefon kayıtları mahkemeden istenebilir. Geriye dönük 5 yıldan daha fazla süre geçmiş telefon kayıtlarına ulaşılması mümkün değildir.

Telefon kayıtlarına ulaşabilmek için öncelikle boşanma davası açılması gerekir. Boşanma davası açıldıktan sonra, istediğimiz zaman aralığındaki telefon kayıtlarını mahkemeden talep etmeliyiz. Mahkeme, talep edilen zaman aralığındaki kayıtları, numaranın bağlı olduğu operatörden ister ve operatör bu kayıtları mahkemeye gönderir.

Boşanmada Telefon Mesajları Delil Olur Mu

Boşanmada telefon mesajları delil olarak kullanılabilir. Bunun için boşanma davası açılması gerekir. Boşanma davasında telefon incelemesi yapılması talep edilebilir. Bu durumda mahkeme telefonun incelenmesine karar verebilir. Mahkeme karar verirse bilirkişi ilgili telefon hakkında incelemelerde bulunur. Bilirkişi tarafından yapılan incelemeler sonrasında bulunan bulgular delil olarak dosyaya sunulur.

Telefon mesajlarının hepsine mahkeme tarafından ulaşılması mümkün değildir. Örneğin Whatsapp üzerinden yapılan konuşmalar silinmişse, buna mahkemenin ulaşma imkanı yoktur. Bu tür yazışmaların silinme ihtimaline karşı ekran görüntüsünün alınması önemlidir.

Boşanmada Telefon Ses Kaydı Delil Olur Mu

Boşanmada telefon ses kaydı delil olarak kullanılabilir. Burada incelenmesi gereken asıl önemli husus; bu delil hangi durumlarda hukuka uygun kabul edilir? 

Hukuka aykırı delil konusunda iki hususa dikkat edilmesi gerekir. Bunlar; hukuka aykırı delil elde etmek ve hukuka aykırı delil oluşturmaktır. Bu iki kavram birbirinden farklıdır. Hukuka aykırı bir şekilde delil oluşturmanın hukuka uygun kabul edilmesi için hiçbir istisnası yoktur. Hukuka aykırı delil elde etmek ise somut olaya göre hukuka uygun kabul edilebilir. 

Eşin telefonuna casus yazılım ile veya sosyal medya hesaplarını şifre kırma uygulamaları ile ele geçirerek elde edilen deliller hukuka aykırıdır. Yapay zeka ile oluşturulmuş kurgusal deliller hukuka aykırıdır. Boşanma davasında delil olarak kullanabilmek için eş tarafından oluşturulan yazışmalar hukuka aykırı delil oluşturmaktır. 

İlgili Makale  Eskişehir Avukat Zeynep Yılmaz - Sercan Kızılcan 2024

Aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarında; gizli kamera ile elde edilen görüntüler, fotoğraflar, ses kayıtları ve mesajlaşmalara delil olarak başvurulduğu sıklıkla görülmektedir. Yargıtay’a göre, kişilerin özel hayatlarının gizliliğini ihlal eden delillerin kullanımı hukuka aykırıdır. Ancak, her somut olayın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Yargıtay tarafından kabul edilen görüşe göre, ortak alanlarda elde edilen bulgular boşanma davalarında delil olarak kabul edilebilir. Bunun gerekçesi, evlilik birliği içinde kullanılan ortak alanların kişilerin özel alanını oluşturmadığı ve diğer eşin erişimine de açık olmasıdır. 

Bu sebeple, eşlerden birinin ortak konutta, arabada, ortak sosyal medya hesabında veya şifresini bildiği telefondan elde ettiği bulgular delil olarak kullanılabilir. Böyle durumlarda, telefon kayıtları hukuka uygun delil sayılabilir.

Boşanmada Telefonla Aldatma

Boşanmada telefonla aldatma, sadakatsizliğin varlığına işarettir. Eşlerden biri üçüncü bir kişi ile telefon üzerinden mesajlaşmak, görüntülü konuşmak suretiyle diğer eşi aldatabilir. Bu eylemler duygusal olarak aldatmayı ifade ederken bu durumda cinsel birliktelik gerçekleşmemiş olur. Ancak duygusal aldatma da boşanma sebebi kabul edilir. Bu durumda telefonla aldatılan eş, boşanma davası açabilir. 

Boşanma davasında telefonla aldatmanın ispatlanabilmesi için eşlerin telefon kayıtları incelenebilir. Bu kayıtlar, eşlerden birinin karşı cinsle olağan olmayan saatlerde düzenli olarak görüşmeler yaptığını gösteriyorsa, aldatmanın varlığı kabul edilebilir. Bunun için mahkemenin telefon kayıtlarını celp etmesi ve bunun için bilirkişi incelemesi yapılması gerekir. 

Whatsapp mesajlaşmaları mahkemece istenilse bile Whatsapp uygulamasının sahibi şirket tarafından bazı durumlarda mahkemeye bilgi verilmemektedir. Ancak eşlerden biri, diğer eşin aldatma fiilini ispatlamak amacıyla eşinin telefonunu dinleyerek, kamera kaydına alarak veya yüz yüze konuşmaları kaydederek elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtlarını delil olarak kullanabilir. Bu durumda bu deliller hukuka uygun kabul edilir.

Boşanmada Telefon Ses Kayıtları

Telefon görüşmelerinin içeriğine teknik olarak ulaşılamayacağı için boşanma davasında delil olarak kullanılamaz. Ancak boşanma davasında davacı eşin, davalı eş ile arasında geçen telefon görüşmelerinin veya şifahen yapılan görüşmelerin ses kayıtlarını delil olarak kullanmaya çalıştığı sıklıkla görülmektedir. Bu durumda boşanmada telefon ses kayıtlarının hukuka uygun olup olmadığı hususu incelenmelidir. Bu delilleri sunan eş, delil oluşturma maksadıyla hareket etmemişse ve elinde bu iddiasını ispatlayabilecek başkaca delil de yoksa bu durumda sunulan deliller hukuka uygun kabul edilebilir. 

Boşanmada Hts Kayıtları

HTS ( HİSTORİCAL TRAFFİC SOURCES) kayıtları, operatörler tarafından 5 yıl süreyle saklanmaktadır. HTS kayıtlarıyla kişinin kimle, nerede, ne zaman ve ne kadar süreyle konuşulduğunun tespiti yapılır. Bu kayıtlar, arama ve mesajlaşmaların içeriği hakkında bilgi vermez. HTS kayıtları yalnızca kişinin, kiminle ve hangi tarihte konuştuğu veya mesajlaştığı hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Geriye dönük olarak 5 yıldan daha fazla süre geçmiş HTS kayıtlarına ise teknik olarak ulaşılamaz. Operatörler, 5 yıldan fazla süre geçmiş kayıtları saklamamaktadır. 

İlgili Makale  2 Günlük Rapor Parası Maaştan Kesilir Mi?

Her ne kadar mesaj ve arama içerikleri hakkında bilgi alınmasa da ilgili numaralarla görüşme sıklığı boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2012/430E. ve  2012/18514 sayılı ilamına göre:

“…Davacı tarafın delil olarak bildirdiği ve getirtilen telefon görüşme kaydına göre; davalı kadının, davanın açılmasından önceki altı aylık dönem içinde bir başka erkekle değişik tarihlerde çok sayıda, beşer dakika ve üzeri sürelerle telefon konuşmaları gerçekleştirdiği görülmektedir. Davalı kadın bu görüşmeleri doğrulayarak görüşmenin A. adlı kişinin kendisini telefonla rahatsız etmesinin sonucu olduğunu savunmuştur.

Yukarıda açıklanan sayı ve süreyle yapılan telefon görüşmesinin kendisini rahatsız eden bir kimseyle yapıldığının savunulması, olağan yaşam tecrübesine göre normal kabul edilemez. Eşinin bir başka erkekle bu kadar sık ve uzun süreli görüşmesini öğrenen kocanın, eşi hakkındaki güveninin sarsılması beklenen bir davranıştır. mahkemece davalı kadının güven sarsıcı davranış içine girdiği sabit kabul edilmelidir. Açıklanan nedenlerle, davanın kabulüyle boşanmaya karar verilecek yerde; mahkemece yetersiz gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi isabetsiz olmuş; bozmayı gerektirmiştir…”

Boşanma Davasında Telefon Dökümleri

Boşanma davasında telefon dökümleri delil olarak kullanılabilir. Telefon dökümlerinin mahkemeden talep edilmesi gerekir. Ancak bunun için boşanma davası açılmalıdır. Boşanma davası açıldıktan sonra mahkemeden telefon dökümleri talep edilebilir. 

Boşanmada telefon arama, mesaj ve HTS kayıtları mahkemece incelenmek üzere bilirkişiye gönderilebilir. Bilirkişi inceleme sonucunda delillerin doğruluğunu tespit eder. 

Boşanma Davasında Mesaj Dökümleri

Boşanma davasında delil olarak kullanılan mesaj dökümleri, mesajlaşmaların, kime ve ne zaman gönderildiğinin bilgisini içerir. Mesaj dökümlerine ulaşabilmek için ise boşanma davası açmak gerekir. Boşanma davası açılmadan kişi tek başına bu bilgilere ulaşamaz. 

Sonuç

Boşanma davalarında HTS kayıtları, telefon arama ve mesajlaşma kayıtları delil olarak kullanılabilir. Ancak bu delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmesi gerekmektedir. HTS kayıtları ile kişinin kimle, ne zaman ve ne kadar süreyle konuştuğu tespit edilir. Ancak bu kayıtlar içeriğe dair bilgi vermez. Operatörler tarafından (Örn; Turkcell, Vodafone vs.) 5 yıldan daha eski kayıtların saklanmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Eşlerden birinin, diğer eşin sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığını ispatlamak amacıyla elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtları da delil olarak kullanılabilir. Ancak, bu delillerin hukuka uygun olarak elde edilmesi gereklidir. Hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen deliller, mahkemelerde kabul edilmez. 

Özetle, boşanma davalarında HTS kayıtları, telefon kayıtları ve mesajlaşmalar, hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri sürece delil olarak kullanılabilir. Ortak alanlarda veya diğer eşin erişimine açık yerlerde elde edilen bulgular, mahkemeler tarafından hukuka uygun delil olarak kabul edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir